Home Sport Nogomet Mladom nogometašu pozlilo na turniru u Gospiću, umro je. Optužen organizator

Mladom nogometašu pozlilo na turniru u Gospiću, umro je. Optužen organizator

ORGANIZATOR nogometnog turnira u Gospiću optužen je zbog smrti mladog nogometaša u prosincu 2021. godine. Predsjednika Zajednice sportova Ličko-senjske županije Milana Radoševića terete za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života počinjeno iz nehaja. Za to mu, kako predviđa Kazneni zakon, prijeti do osam godina zatvora, piše N1.

Riječ je o tragičnom raspletu malonogometnog Božićnog turnira Četiri grada, koji je 19. prosinca 2021. organiziran u sportskoj dvorani u Gospiću. Na njemu osumnjičeni 57-godišnji organizator nije osigurao liječničku pomoć, navodi se u optužnici. Dodaje se da je to bio obvezan učiniti prema Zakonu o sportu te Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Zbog toga je Marin Čačić, 23-godišnji nogometaš kluba Nehaj iz Senja, preminuo. Tijekom treninga održanog u sklopu turnira, na kojem su uz njegov Nehaj nastupali još klubovi iz Gospića, Otočca i Novalje, nije mu bilo dobro pa je morao izaći s terena.

Pomoć mu je pružena tek kad je stigla Hitna

Nešto kasnije se srušio na klupi u dvorani. Medicinska pomoć pružena mu je tek kada je stigla Hitna pomoć, pa je prevezen u Opću bolnicu u Gospiću. Od tamo je prebačen u Klinički bolnički centar u Rijeci, gdje se nalazio u stanju inducirane kome. Tri dana kasnije je preminuo.

Tužiteljstvo je nakon istrage zaključilo da je za mladićevu smrt odgovoran upravo organizator. Zbog njegovog propusta nije mu pravovremeno pružena liječnička pomoć u trenutku kada je došlo do iznenadnih zdravstvenih teškoća i gubitka svijesti te na kraju smrtnog ishoda.

Marin Čačić rodio se u Gospiću 1998. godine, a kao mladi talent je došao u omladinsku školu Rijeke. U Nehaj je prvi put stigao 2017. godine. Igrao je potom u Italiji za Iserniju, a onda u Trnju iz Zagreba. Nakon toga se ponovno vratio u Nehaj. Prije posljednjeg, trećeg povratka u Senj, 2021. igrao je i za Jedinstvo iz Bihaća.

Radošević: Postupalo se zakonito

Radošević je Hini rekao da se ne smatra odgovornim za smrt Marina Ćaćića. Rekao je da nije bilo propusta u organizaciji i da se postupalo zakonito. “Nije bila riječ o službenoj utakmici, nego o javnom okupljanju”, napomenuo je Radošević.

Otac preminulog nogometaša Stipe Ćaćić je kazao Hini da organizator turnira nije pozvao hitnu medicinsku pomoć nakon što je njegovom sinu pozlilo, nego netko drugi, no Radošević odbacuje tu tvrdnju. “Gospodin Ćaćić griješi”, poručio je Radošević.

Ćaćić je dodao da je Radošević trebao podnijeti ostavku zbog tog slučaja na mjesto predsjednika Zajednice sportova LSŽ. Nastavio je da je njegov sin bio jedan od najspremnijih igrača i da nije imao zdravstvenih problema, osim što je nedugo prije tog turnira prebolio covid.

Nakon što mu je pozlilo, prebačen je u riječku bolnicu, no tamo je preminuo nakon nekoliko dana. “Navodni uzrok smrti je zatajenje srca, što je čudno s obzirom da je to srce donirano jednom drugom dječaku. Donirano je sedam organa odlukom liječničkog konzilija”, rekao je Ćaćić. Dodao je da je informiran da je smrt nastupila jer mozak nije primao kisik pet minuta ili dulje i da se to ne bi zbilo da je pružena pravovremena liječnička pomoć.

(index.hr)