Home Magazin Zanimljivosti Zastrašujuće veliki kukci nisu samo iz filmova: Šokirat ćete se kada vidite...

Zastrašujuće veliki kukci nisu samo iz filmova: Šokirat ćete se kada vidite kolika je jedna stonoga

Veličine je automobila te je uvjerljivo najveći beskičmenjak ikada..

Najveći dosad fosil divovske stonoge, velik poput automobila, pronađen je na plaži u sjevernoj Engleskoj. Ostaci stvorenja zvanog Arthropleura, datira iz razdoblja karbona, prije otprilike 326 milijuna godina, više od 100 milijuna godina prije doba dinosaura.

Fosil otkriva da je Arthropleura bio najveći poznati beskralješnjak svih vremena, veći od drevnih morskih škorpiona koji su bili prethodni rekorderi. Uzorak, pronađen na plaži Northumberland oko 60-ak kilometara sjeverno od Newcastlea, sastoji se od višestrukih artikuliranih segmenata egzoskeleta, uvelike sličnog oblika modernim stonogama.

Šokirat ćete se

To je tek treći takav fosil ikada pronađen. Također je najstariji i najveći: segment je dug oko 75 centimetara, dok se procjenjuje da je izvorno stvorenje bilo dugačko oko 2,7 metara i težilo oko 50 kilograma. Rezultati su objavljeni u Journal of the Geological Society.Fosil je otkriven u siječnju 2018. u velikom bloku pješčenjaka koji je pao s litice na plažu u zaljevu Howick u Northumberlandu.

“To je bila potpuno slučajno otkriće”, rekao je dr. Neil Davies s Cambridgeovog Odjela za znanosti o Zemlji, glavni autor rada. “Način na koji je kamena gromada pala, napuknula je i savršeno otkrila fosil, koji je jedan od naših bivših doktoranada slučajno uočio dok je prolazio.”

Slučajno je pronađen

Fosil je vraćen u Cambridge kako bi se mogao detaljno ispitati. Uspoređen je sa svim prethodnim zapisima i otkrio nove informacije o staništu i evoluciji životinje. Može se vidjeti da je životinja postojala samo na mjestima koja su se nekoć nalazila na ekvatoru, poput Velike Britanije tijekom karbona.

Prethodne rekonstrukcije sugerirale su da je životinja živjela u močvarama ugljena, ali ovaj je primjerak pokazao da Arthropleura preferira otvorena šumska staništa blizu obale, piše PHYS.org.

(klik.hr)