Home Vijesti Regija Vučić: ‘Dupini će pomoći djeci s autizmom. Gradimo dupinarij!’ Struka: ‘Dupini ne...

Vučić: ‘Dupini će pomoći djeci s autizmom. Gradimo dupinarij!’ Struka: ‘Dupini ne liječe ljude’

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS, Canva (ilustracija)

Dupini koji žive u dupinarijima nisu sposobni pomoći ni samima sebi, a kamoli drugima. Oni ne mogu biti “liječnici” jer su zapravo “mentalno poremećeni”, poručuje bivši trener dupina, danas aktivist, Richard O’Barry

Imat ćemo i delfinarijum! Akvarij će biti smješten s druge strane Save pored muzeja, a delfinarijum kod EXPA. Osim što je atrakcija postoje i takozvani terapeutski dupini za djecu s autizmom. I ništa ne utječe bolje na njih nego ti dupini. On će biti i za svu drugu djecu. O svemu sam se konzultirao s ministarstvom zdravstva, najavio je ovog tjedna bombastično srpski predsjednik Aleksandar Vučić nove projekte, pisao je Danas.

No Srbi i nisu baš oduševljeni Vučićevim ‘terapeutskim’ dupinima i obećanjima.

– To znači da će stanovnici Zrenjanina, koji 20 godina nemaju ispravnu vodu za piće, umjesto da se njihov novac usmjeri u rješavanje problema pitke vode, financirati dupinarij – kaže za Danas.rs Miloš Vučković iz udruge “Naša mesna zajednica”. Dodaje da je ovo novi iracionalno trošenje novca građana…

Beograd: Obraćanje javnosti predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom planova za EXPO 2027

Po društvenim mrežama mogu se naći brojni negativni komentari na račun najavljenog projekta “Dupinarijuma”.

– Eto toliko smo savršena država da nam samo dupinarij nedostaje. Sve drugo imamo – ironično pišu Srbi po Twitteru.

– 99,99 posto istraživanja kaže da dupini ne pomažu djeci s autizmom, ali evo Vučić tvrdi suprotno – stoji u drugom komentaru.

– Priča o dupinariju i akvariju u okviru projekta EXPO 2027 je pokušaj da se ovoj naprednoj mega krađi državnog novca da privid humanosti i navodne brige za dobrobit i zdravlje djece – poručuje potpredsjednica Demokratske stranke Dragana Rakić.

Beograd: Obraćanje javnosti predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića povodom planova za EXPO 2027

– Izjava da će “delfini liječiti autizam” je podsmijavanje svim roditeljima koji imaju autističnu djecu – dodaje Vladimir Pajić, predsjednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana.

A mogu li delfini zaista pomoći djeci s autizmom?

Stručnjak: Ta svojstva su izmišljena!

Pa Richard O’Barry, koji je ’60-ih godina bio jedan od najbolje plaćenih trenera dupina u zabavnim parkovima, koji je radio s dupinima na megapopularnoj seriji Flipper, smatra kako u tome nema nikakve istine…

Ostavio je posao trenera dupina tijekom 70-ih  godina prošlog stoljeća i postao je aktivist za prava životinja.

– Treniranja dupina prihvatio sam se jer mi je taj posao izgledao zabavan. I bio je zabavan dok nisam “pokopao” prvog dupina… A potom, ugibao je jedan na tjedan. Posljednja ženka koja je glumila Flippera na mojim je rukama počinila samoubojstvo. Tada sam shvatio koliko su zapravo dupini nesretni u zatočeništvu. Naime, ti sisavci nikad ne spavaju. Sve što rade, rade budni. Sve što čine, čine svjesno. Tako i dišu. Kad ocijene da su uvjeti “nemogući za život”, jednostavno odluče sljedeći put ne udahnuti – kazao je O’Barry 2007. godine za Večernji list.

Odmah je dodao:

– Dupini nisu sretni s ljudima. Iako je to jedina divlja životinja koja spašava čovjeka kad je u nevolji, radeći s njima, shvatio sam da oni ne uživaju u kontaktu s ljudima kao, primjerice, psi. Kad ih gladite po glavi, to im ne znači ništa. Sve trikove izvode isključivo da bi dobili svoj obrok ribe. Nesretni su u bazenu.

Pitali su ga smatra li da dupini mogu pomoći u liječenju?

– Ne, “iscjeliteljska svojstva dupina” izmišljena su radi zarade. Kako sam i sam radio u srcu industrije “vodene zabave”, iz prve ruke znam da djelatnici svjesno smišljaju planove kako na račun dupina zaraditi što više novca. Na početku su za gledanje “predstave dupina” naplaćivali ulaznice od pet dolara. Zatim su pomislili da bi mogli zaraditi više pa su ljudima ponudili da za 1000 dolara plivaju s njima. Ali, onda im ni to nije bilo dosta pa su izmislili da dupini mogu liječiti ljude, a takvu seansu naplaćuju i po osam tisuća dolara. Oni koji rade u takvim zabavištima iza leđa se smiju očajnim roditeljima koji posuđuju silan novac jer ih je “industrija zatočeništva” uvjerila kako će im druženje s dupinima izliječiti bolesnu djecu. Dupini koji žive u dupinarijima nisu sposobni pomoći ni samima sebi, a kamoli drugima. Oni ne mogu biti “liječnici” jer su zapravo “mentalno poremećeni”. Vrijeme provode u tim betonskim bazenima u kojima, osim vode, nema apsolutno ničega. – kazao je O’Barry za Večernji list 2007. godine..

Na laži o ‘terapeutskim dupinima’ brojni stručnjaci su upozorili i zaNational Geographic.

– Terapijama dupinima prvo je promovirana tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Ali 50 godina kasnije, nisu pronađeni dokazi o značajnim terapeutskim efektima – piše National Geographic.

– Ovi programi uzimaju ranjivu djecu i ranjive životinje i od toga profitiraju – poručuju stručnjaci…

(24sata.hr)