Home Magazin Zanimljivosti VIDEO: Prizor koji ledi krv u žilama: Pogledajte kako notorni i invazivni...

VIDEO: Prizor koji ledi krv u žilama: Pogledajte kako notorni i invazivni pauk proždire tri puta veću životinju

To se dogodilo u kući u gradu Chichesteru, u južnoj Engleskoj, gdje je zoologinja sa Sveučilišta Galway Dawn Sturgess snimila nevjerojatan video.

Većina pauka predstavlja vrlo malu opasnost za ljude, uključujući ozloglašenu plemenitu lažnu udovicu (Steatoda nobilis). Ali grabežljivac od 1.5 cm udara na puno veće od sebe. Prema novoj studiji, na primjer, plemeniti lažni pauk udovica možda obično lovi kralježnjake, a poznate žrtve uključuju guštere, šišmiše, no sada je počela hvatati i rovke, piše Science Alert.

Zapravo, autori studije zabilježili su potonje u jezivom prizoru ispred prozora spavaće sobe u južnoj Engleskoj, gdje je ženka plemenitog pauka lažne udovice savladala i pojela malu rovku (Sorex minutus).

Unatoč svom imenu, mala rovka je div u usporedbi s paukom, obično mjeri oko 5 centimetara u duljinu plus 4 centimetra dugačak rep. Više je nego trostruko duži od plemenitog lažnog pauka udovice od 1,4 centimetra, ne računajući njegov rep, a težak je otprilike 10 puta više. Dakle, poput pravih paukova udovica (uključujući zloglasnu crnu udovicu i crvenolebca), srodna plemenita lažna udovica hvata se u koštac s ogromnim plijenom kombinacijom snažnog otrova i jake svile.

To se dogodilo u kući u gradu Chichesteru, u južnoj Engleskoj, gdje je zoologinja sa Sveučilišta Galway Dawn Sturgess snimila nevjerojatan video.

Jela ga je tri dana

Video prikazuje plemenitu lažnu udovičinu mrežu, smještenu ispred prozora spavaće sobe kuće u Chichesteru, s malim sisavcem upletenim u svilu.

Kasnija analiza ostataka sisavca pomogla je istraživačima da ga identificiraju kao malu rovku. Rovka je još uvijek bila živa u mreži, iako je viđena kako čini samo nekoliko laganih pokreta na početku svoje muke. To je vjerojatno zbog snažnog neurotoksičnog otrova pauka, za kojeg je poznato da uzrokuje brzu neuromuskularnu paralizu.

Pauk je viđen kako se kreće naprijed-natrag između rovke i greda iznad prozora, koristeći svilu da podigne rovku prema gore oko 25 centimetara.

Nakon 20 minuta, pauk je podigao svoj plijen u grede, djelomično izvan vidokruga. Umotao je rovku u svilu, hranio se njome tri dana, a zatim ispustio ono što je ostalo iz svoje mreže. Prema istraživačima, “ostaci rovke nisu bili ništa osim krzna, kostiju i kože.”

Nije jasno kako je pauk prvi put uhvatio rovku, ali postoji velika vjerojatnost da nije bila nesreća. Ovo je treće izvješće u pet godina o plemenitoj lažnoj udovici koja je uhvatila kralježnjaka, a njihove metode ukazuju na prilagodbe za “uobičajenu grabežljivost kralježnjaka”, pišu istraživači.

“Ovo opažanje dodatno pokazuje da je plemenita lažna udovica savršeno prilagođena za hvatanje velikog plijena, kombinirajući snažan otrov, izuzetno jaku svilu i složeno ponašanje u lovu”, kaže glavni autor Michel Dugon, zoolog sa Sveučilišta Galway.

Rovka se vjerojatno popela na grm glicinije blizu prozora spavaće sobe, pišu istraživači, gdje ju je pauk uhvatio u zamku svilom, paralizirao otrovom, a zatim podigao na grede. Isto tako, na žalost Britanaca, riječ je o invazivnoj vrsti, ali srećom nije opasna za ljude.(klik.hr)