Home Magazin Zanimljivosti VIDEO Novi napad medvjeda u Slovačkoj. Snimljen je na ulici. Ozlijeđeno dvoje...

VIDEO Novi napad medvjeda u Slovačkoj. Snimljen je na ulici. Ozlijeđeno dvoje ljudi

DVIJE osobe su u završile u bolnici nakon što ih je napao medvjed u slovačkom gradu Liptovsky Mikulaš.

Vlasti navode da je 49-godišnja žena zadobila ozljede ramena, a da se 72-godišnji muškarac liječi zbog posjekotine na glavi. Lokalni mediji pišu da je policija potjerala medvjeda iz grada u šumu.

Na društvenim mrežama su se pojavile snimke na kojima se vidi kako medvjed trči cestom.

Ovo je drugi takav napad na području Slovačke u samo par dana, piše BBC.

U petak je žena (31) iz Bjelorusije preminula nakon što ju je lovio medvjed na sjeveru Slovačke. Slovačka gorska služba spašavanja rekla je da je tijelo žene izvučeno iz šume u planinama Niskim Tatrama u petak navečer. Žena je šetala s muškarcem kada je na njih naletio medvjed. Prema riječima muškarca, on i žena pobjegli su u različitim smjerovima. Područje ima gustu šumu i strme klisure. Ne zna se je li žena umrla od pada ili ju je ubio medvjed.

Niz napada u zadnjih par godina

Posljednjih godina zabilježen je niz napada medvjeda na ljude, uključujući jedan smrtonosni napad 2021. Taj napad je navodno bio prvi smrtonosan napad medvjeda u Slovačkoj u cijelom stoljeću. Članovi nove slovačke populističke nacionalističke vlade izjasnili su se protiv, kako kažu, pretjerane zaštite okoliša u EU za predatore poput vukova i medvjeda.

Medvjedi i vukovi su se vratili u Slovačku preko Karpata tijekom desetljeća nakon pada komunizma 1989. Medvjedi su česti u planinskom lancu Karpata, koji se proteže od Rumunjske preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Više nisu ugrožena vrsta?

Ministarstvo okoliša priopćilo je da će zajedno s Rumunjskom na sljedećem Vijeću ministara okoliša EU predstaviti prijedlog za ponovnu klasifikaciju medvjeda na popis zaštićenih vrsta, budući da njihov broj znači da više nisu ugroženi i da se mogu selektivno ubijati.

Istraživači međutim kažu da nije došlo do eksplozije u procijenjenoj populaciji medvjeda u Slovačkoj. Za populaciju medvjeda kažu da je i dalje stabilna na oko 1275.

(index.hr)