Home Uncategorized Ukrajinci tvrde da Rusi koriste Muskove satelite u borbama

Ukrajinci tvrde da Rusi koriste Muskove satelite u borbama

Foto: BELGA

Zvaničnici ukrajinske odbrane saopštili su u nedjelju da ruske snage u okupiranim oblastima istočne Ukrajine koriste terminale satelitskog internet-servisa Starlink Elona Muska.

Glavna obavještajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane objavila je na Telegramu audio snimak presretnutog razgovora dva ruska vojnika navodeći da je to dokaz da se Strarlink “sistemski” upotrebljava, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Kompanija SpaceX, koji upravlja terminalima Starlink, navela je 8. februara na mreži X da “ne posluje ni na koji način sa ruskom vladom ili njenom vojskom” i da njen servis ne radi u Rusiji.

Obavještajna uprava je saopštila da se na audio snimku objavljenom na Telegramu čuju vojnici iz ruske 83. vazdušno-jurišne brigade, koji razgovaraju o postavljanju terminala na istoku Ukrajine.

U saopštenju nisu iznijeti detalji o obimu navodne upotrebe ili načinu na koji su terminali dobijeni. Portparol Andrij Jusov rekao je u subotu ukrajinskim medijima da korišćenje Starlinka “počinje da poprima sistemski karakter”.

Starlink je mreža više od 2.000 satelita koji kruže oko Zemlje u komunikaciji s hiljadama terminala na zemlji. Aktiviran je širom Ukrajine krajem februara 2022. nakon što su internet usluge prekinute zbog invazije Rusije.

Prisustvo Starlinka u Ukrajini pokazalo je da ima ne samo neprocjenjiv značaj za borbe na frontu, već i u obnavljanju energetske i komunikacione infrastrukture koja je na meti Rusije. Ipak, ostaju pitanja o tome koliko je njen vlasnik, milijarder Elon Musk, posvećen podržavanju ratnih napora Ukrajine.

Musk je rekao da je spriječio ukrajinski napad na bazu ruske mornarice 2022. godine tako što je odbio zahtjev Kijeva da se aktivira pristup internetu u Crnom moru u blizini Krima, koji je anektirala Rusija.

To otkriće u septembru 2023. izazvalo je oštru osudu Mihaila Podoljaka, višeg pomoćnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da je to “cijena koktela neznanja i velikog ega”.

Incident o kome je riječ tiče se plana Ukrajine krajem prošle godine da osakati rusku crnomorsku flotu s bazom u Sevastopolju.

Musk je na mreži X početkom septembra naveo da su ukrajinske vlasti poslale zahtjev da se “Starlink aktivira sve do Sevastopolja”.

“Da sam pristao na njihov zahtjev, onda bi SpaceX bio eksplicitno saučesnik u velikom činu eskalacije rata i sukoba”, rekao je tada Musk.

(Vijesti.ba / Fena)