Home Magazin Zanimljivosti U jednom gradu imaju posebnu metodu za kažnjavanje političara: Šokirat ćete se...

U jednom gradu imaju posebnu metodu za kažnjavanje političara: Šokirat ćete se kada vidite što im rade (VIDEO)

Poprilično zanimljiva metoda kažnjavanja onih koji su nešto zeznuli.

Postoji grad u Italiji gdje svake godine za kaznu stave ljude u kavez i potope ih u rijeku, iako je to samo kratko kupanje namijenjeno za malo zabave te ne pokušavaju da se nekoga otjera.

Mnoga mjesta diljem svijeta imaju svoje odabrane običaje i rituale, ali teško ćete pronaći grad u kojem najdosadnije ljude stavljaju u kaveze i spuštaju u rijeku. Ovaj šarmantni vodeni događaj nazvan je ‘Tonca’, a dio je Vigilian slavlja koje grad Trento organizira svake godine u drugoj polovici lipnja.

Zanimljiva metoda

Događaji su namijenjeni odavanju počasti svetom Vigiliju, svecu zaštitniku grada, a jedan od glavnih događaja je Sud pokore gdje se sudi poznatim osobama iz Trenta koje su se osramotile tijekom godine.

Neki će biti proglašeni nevinima i pošteđeni uranjanja u rijeku, ali za one koji budu proglašeni krivima njihova je kazna osuda. Vrlo često to znači da će političar biti među onima koji će zaroniti u vodu, jer kada tražite osobu u gradu koja je najviše zeznula, to obično bude političar.

Tonca se tradicionalno održava zadnju nedjelju prije 26. lipnja, datuma kada završavaju proslave. Prošle godine dogodio se 19. lipnja, a ukupno je šest osoba proglašeno krivima, dok je pet spašeno od pada u rijeku Adige.

Koga ste se sjetili?

Potapanje ljudi u rijeku u kavezu, oponašanje je povijesne kazne koja se koristila većim dijelom prošlog milenija za one koji su proglašeni krivima za bogohuljenje. Naravno, na festivalu nema smrtnih ishoda za razliku od kazne kojom su se koristili u povijesti.

Siguran sam da biste se mogli sjetiti nekoliko ozloglašenih osoba iz vašeg lokalnog grada koje bi se našle na vašem popisu Tonca.(klik.hr)