Home Vijesti Regija Švedska TV se danima bavi hrvatskim turizmom: “Svi se bune, samo Hrvati...

Švedska TV se danima bavi hrvatskim turizmom: “Svi se bune, samo Hrvati ne. Zašto?”

HRVATSKI turizam, konkretno Dalmacija, posljednjih je dana česta tema u informativnim emisijama Švedske nacionalne televizije (SVT).

Prvo je bilo govora o masovnoj tučnjavi mladih švedskih i norveških turista na Voćnom trgu u Splitu, potom o Šveđanima i Nijemcima ozlijeđenima u puknuću staklenog izloga na splitskoj robnoj kući Prima, a onda i najezdi 18-godišnjih švedskih turista u Splitu tijekom takozvanog Stockholmskog tjedna.

Mladić iz Stockholma: Ne znam zašto smo baš u Splitu

“Ovdje u Splitu švedski jezik čuje se zaista u svakom kutku. Većina Šveđana koje sam srela rođena je 2006. godine i dolazi iz Stockholma. Normalno je zapitati se zašto su ovi 18-godišnjaci baš sada u Splitu”, kaže reporterka Karin Fallenius u prilogu SVT-a od 4. srpnja.

“Došlo nas je više od 20 prijatelja, ali ne bih znao reći zašto smo baš u Splitu, ne znam u čemu je stvar. Mislim da je netko prvi rezervirao putovanje, a onda su ga svi jednostavno slijedili”, rekao je za švedsku televiziju 18-godišnji Leon iz Stockholma.

Njegov prijatelj Themin je dodao: “Očito se radilo o nekakvom spontanom dogovoru. Uglavnom, svi smo ove godine završili u Splitu.”

Prosvjedi u popularnim europskim ljetovalištima

Švedska turistička promotorica u Splitu Thea Erlandsson Berglén za SVT je možda najbolje objasnila popularnost naše zemlje među skandinavskim gostima: “Hrvatska je postala prilično popularna posljednjih godina zato što je lijepa zemlja i još uvijek ima relativno razumne cijene.”

Međutim najzanimljiviji prilog o Hrvatskoj SVT je emitirao u subotu navečer, pitajući se zašto se Hrvati, za razliku od mnogih drugih mediteranskih odredišta, ne bune protiv masovnog turizma.

“Hrvatska je sve popularnije odredište za odmor švedskih turista. Prema turističkoj tražilici Momondo, Hrvatska je prošle godine bila sedma najtraženija ljetna destinacija. Ukupno je 2023. Hrvatsku posjetio 21 milijun turista, što je devet posto više nego prethodne godine”, naveli su SVT-ovi reporteri.

“U drugim popularnim europskim ljetovalištima poput Venecije, Palma de Mallorce i Malage, tijekom proljeća i ljeta prosvjedovalo se protiv masovnog turizma. Ali u Hrvatskoj nema naznaka takvih prosvjeda unatoč brzorastućim turističkim brojkama”, dodali su.

Ispitivali prolaznika zašto Hrvati ne prosvjeduju

Dvoje SVT-ovih hrvatskih sugovornika u nastavku priloga priznaje da je turista svake godine sve više i da to osim većih prihoda ima i negativnih strana, a potom je pred kamere na splitskim ulicama stao Leo Ćurković, držeći kćer u naručju.

Kratak razgovor s njim tekao je ovako:

“Mislite li da će ljudi ovdje također prosvjedovati?”

– Neće.

“Zašto?”

– Zato što su to Hrvati. Oni ne prosvjeduju ni zbog čega. Ne brinite, Hrvati vole turiste, vole novac.

(index.hr)