Home Magazin Zanimljivosti Surfera je usred prijenosa uživo napao morski pas: Nitko nije mogao naslutiti...

Surfera je usred prijenosa uživo napao morski pas: Nitko nije mogao naslutiti kako će sve završiti (VIDEO)

Svjetski prvak u surfanju kaže da još uvijek ima ‘flashbackove’, odnosno prisjećanja, nakon što ga je napao morski pas usred televizijskog prijenosa uživo.

Australac Mick Fanning, trostruki svjetski prvak, natjecao se u Jeffreysu u Južnoafričkoj Republici još u srpnju 2015. kada je napao morski pas dugačak tri metra. Cijeli stravičan događaj prenosio se uživo.

Tijekom napada, Fanning je bio ispod vode devet sekundi, strahujući za svoj život. Srećom, uspio se obraniti od morskog psa i pobjeći na sigurno. Rekao je za 60 Minutes 2018.: “Osjećao sam se kao da sam dosegao vrhunac u pravo vrijeme, moje tijelo se osjećalo dobro i da, bio sam stvarno uzbuđen.”

Nitko nije očekivao

Ali to se uzbuđenje ubrzo pretvorilo u krajnji užas kada je golemi morski pas prišao Fanningu s leđa.

Rekao je: “Morski pas je upravo došao. Moja daska je bila postrance i morski pas je samo došao. Glavna leđna peraja bila je tamo, a mogao sam vidjeti bočnu peraju i mogao sam vidjeti gdje je prelazi iz sive u bijelu. Tada sam shvatio, o da, ovo je… ovo je stvarno, jako loše.”

Fanning se nekako uspio othrvati morskom psu, udarivši ga šakom, i vratiti se na sigurno. U intervjuu 2020. rekao je da se osjeća ‘izuzetno sretnim’ što su stvari ispale kako jesu.

Jedva se spasio

Govoreći o incidentu za 7NEWS, Fanning je rekao: “Kao surfer imate morske pse na umu, ali nikada ne mislite da će se to dogoditi vama. Smatram se izuzetno sretnim. Još uvijek imam flashbackove kako dolazim iznad vode i čujem pljuskanje.”

Nevjerojatno, Fanningov susret sa smrću nije ga odvratio od surfanja i samo tjedan dana nakon napada već je bio na moru. Na kraju je došao do drugog mjesta u natjecanju u kojem je sudjelovao u vrijeme napada, što je prilično impresivno kad se sve uzme u obzir.

Nevjerojatno što je napravio nakon svega

Fanning je čak pristao naći se licem u lice s morskim psima za dokumentarac National Geographica Save This Shark gdje je ronio u kavezu. Tada je objasnio: “Nisam znao kako bih reagirao kad bih vidio morskog psa… ali morao sam se izliječiti i vidjeti jesam li prebolio noćne more koje sam imao. Tjeskoba i živci se vraćaju i ja osobno nisam znao kako će to ići, ali oni su tako nevjerojatna stvorenja.

Sinulo mi je koliko su morski psi važni, s razlogom vladaju oceanom. Tako mi je drago što sam to učinio. Također je odgovorio na mnoga pitanja.”(klik.hr)