Home Vijesti Politika Srpska vojska marširala u BiH. Dodik: Hrvati i Bošnjaci su uvijek bili...

Srpska vojska marširala u BiH. Dodik: Hrvati i Bošnjaci su uvijek bili na strani zla

SKUPINA pripadnika vojske Srbije, točnije njenih kadeta i časnika, pojavila se proteklog vikenda u BiH, i to u odorama u kojima su defilirali po Bratuncu, Prijedoru i na Kozari, a taj je njihov postupak potaknuo burne reakcije i novu seriju uvreda i optužbi između bošnjačkih i srpskih dužnosnika te vlasti i oporbe.

Dvadesetak kadeta, ali i časnika vojske Srbije pozornost su privukli kada su u svečanim odorama i sa zastavom Srbije u nedjelju prošli centrom Prijedora, a ispostavilo se kako su isto tako odjeveni i zajednički postrojeni bili i na Kozari te dan ranije u Bratuncu, gdje su vlasti Republike Srpske i Srbije obilježavale zbivanja iz posljednjeg te Drugog svjetskog rata.

Dodik: Hrvati i Bošnjaci kroz povijest bili na strani zla

Tu je činjenicu reklamirao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je fotografiju podijelio na društvenim mrežama uz komentar: “Konačno”, a potom je s obilježavanja obljetnice bitke na Kozari slao poruke kako su Hrvati i Bošnjaci uvijek kroz povijest bili na strani zla, a da su u Drugom svjetskom ratu ginuli isključivo kao “pripadnici zločinačkih hordi”.

Avaz: Političari sve znali još u petak

“Tko je otvorio vrata vojsci Srbije”, pitanje je koje danas na naslovnici postavlja sarajevski Dnevni avaz, upućujući prijekore domaćim političarima koje optužuje da se naknadno čude zbog tog skandala, a o svemu su znali još u petak, kada ih je veleposlanstvo Srbije izvijestilo o dolasku svojih kadeta kako bi sudjelovali na komemoracijama.

U obavijesti poslanoj na adresu ministarstva vanjskih poslova BiH stajalo je kako oni dolaze u sklopu izaslanstva ministarstva za rad i boračka pitanja u vladi Srbije, kao predstavnici ministarstva obrane i vojske Srbije te kako će biti u vojnim odorama, ali bez oružja.

Bećirović zatražio istragu

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović odmah je zatražio istragu kako bi se utvrdilo tko je i zbog čega dao suglasnost da se djelatne vojne osobe iz druge države pojave u vojnim odorama, a sve je stavio u kontekst deklaracije tzv. svesrpskog sabora iz lipnja koja je pozvala na jačanje veza Srbije i RS-a.

“Međunarodna zajednica mora ozbiljno i na vrijeme shvatiti opasni sadržaj usvojene deklaracije tzv. svesrpskog sabora, koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine”, izjavio je Bećirović, uz poruku kako zbog suodgovornosti za ratne zločine počinjene u BiH pripadnici Vojske Srbije nemaju nikakvo pravo boraviti na njenom teritoriju.

Komšić: Predsjedništvo nije dalo dozvolu

Zahtjevu da se utvrdi odgovornost pridružio se i drugi član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Prvo i osnovno pitanje ovdje je, tko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Je li to uradilo ministarstvo obrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni ministarstvo obrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije”, izjavio je Komšić.

Ministar obrane: Nisam to odobrio

Ministar obrane Zukan Helez potom je izjavio kako od njegovog ministarstva nitko nije dobio niti je tražio suglasnost pa je poručio kako će o svemu biti provedena interna istraga, a utvrde li se propusti, odgovorni će biti sankcionirani.

Njegov zamjenik Aleksandar Goganović, koji je imenovan kao kadar iz RS-a, naknadno je pojašnjavao kako se dolazak kadeta nije morao ni najaviti ministarstvu obrane jer je riječ o posjetu realiziranom kroz suradnju ministarstava Srbije i RS-a zaduženih za rad i boračka pitanja. Tvrdi kako je u takvim okolnostima bilo potrebno samo izvijestiti ministarstvo vanjskih poslova BiH, što je Srbija i učinila.

No Goganovićev stranački šef Dodik ovaj je incident iskoristio kako bi poslao poruku da ga uopće ne zanima što misli državni vrh BiH “o deset nenaoružanih momaka”, kao i da pozivanjem pripadnika vojske Srbije u BiH uzvraća na usvajanje rezolucije kojom je Opća skupština UN-a osudila genocid u Srebrenici.

(index.hr)