Home Magazin Zanimljivosti SNAHI DALA BUBREG, samo da sinu ne propadne ženidba…Svi pričaju o junačkom...

SNAHI DALA BUBREG, samo da sinu ne propadne ženidba…Svi pričaju o junačkom gestu svekrve

Prije je važilo da je snaha niko i ništa u kući, što se meni nikad nije sviđalo. Ja sam obije snahe prihvatila kao svoju djecu, kaže svekrva.

Jedna drugačija priča o svekrvi i snahi postala je preko noći priča koja je oduševila Balkan i to sa razlogom. Mladoj djevojci koja se godinama borila sa opakom bolešću život je spasla svekrva. Donirajući joj bubreg pokazala je kako izgleda odnos pun ljubavi i poštovanja.

Saliha Delić (54) iz iz Željeznog Polja kod Žepča u Bosni i Hercegovini odlučila je da donira bubreg svojoj snahi Aiši Delić (33) i tako joj pomogne da normalno i spokojni živi u braku sa njenim sinom. Kako je istakla, sama se ponudila i zbog svoje ponude nikada nije zažalila.

Aiša Delić vodila je desetogodišnju borbu s teškom bolešću bubrega, koja je započela još 2012. godine – i pre nego što se udala za svog supruga. Zbog cijele situacije, priznaje Saliha da je najpre bila dilema da li će je njen sin oženiti ili ne.

“On nas je pitao da li nam to smeta, mi smo mu naravno rekli da ne smeta. Tada sam mu rekla ‘možeš ti i potpuno zdravu da dovedeš pa da upadneš u iskušenje da se razboli, a može se isto i tebi desiti’. Tako da smo mu rekli da ako je on riješio problem ne postoji”, rekla je Saliha.

A onda je u nekim godinama nakon zajedničkog života došlo i do ideje o transplantaciji bubrega, gdje se Saliha bez razmišljanja ponudila. Iako na prvu ni sin ni snahw nisu vjerovali, te su mislili da Saliha sve to samo onako govori, kao majka, ona je ipak bila ozbiljna.

“Njoj je malo i bilo glupo, gdje da joj ja dajem, ali je jednog dana došla i rekla: ‘Pa, da li bi mi dala?’ Pa, kćeri, bih ti dala, od prvog dana sam ti rekla da bih”, prepričava Saliha za Jutjub kanal “Tatabrada.tv”.

Nakon 10 godina novi život

Na transplantaciju se zbog svih uslova koji su se morali ispuniti čekalo nekoliko godina. Ipak, nakon deset godina patnje, Aiši je napokon pružena nova šansa. Dana 13. septembra 2023. obavljena je transplantacija bubrega u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Nakon transplantacije, Saliha se ubrzo oporavila i došla kući, a Aiša je izašla nešto kasnije. Ona sada, za razliku od svoje svekrve ima česte i redovne kontrole, ali su je ljekari ohrabrili time da sve teče normalno i da su nalazi uredni. Iako se donekle podrazumijeva da su snahs i svekrve na ratnoj nozi, Saliha objašnjava da takav princip nikad nije želela da usvoji.

Pije je važilo da je snahs niko i ništa u kući, što se meni nikad nije sviđalo. Ja sam obe snahe prihvatila kao svoju djecu. Kod nekih majki se valjda rodi neka ljubomora, pa se možda takmiče sa ženama. Ali ljubav prema majci i prema supruzi je drugačija vrsta. One vole moje sinove, pa i ja njih volim i prihvatila sam ih kao kćerke” priznala je Saliha.

Priča o Aiši i Salihi Delić najprije je objavljena na Fejsbuku, kada se brzinom svjetlosti raširila po čitavom Balkanu i podsjetila mnoge kako izgleda ljudska dobrota. Aiša je dobila novi život, i kako svekrva kaže, već razmišlja o proširenju porodice.

Kurir.rs/Youtube/Tatabrada.tv