Home Vijesti Regija Rat u Crvenom moru, oglasile se Rusija i Kina. Erdogan žestoko napao...

Rat u Crvenom moru, oglasile se Rusija i Kina. Erdogan žestoko napao Britance i SAD

Foto: US central command

AMERIČKI i britanski zrakoplovi, brodovi i podmornice napali su u noći na petak mete diljem Jemena u znak odmazde za napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru, šireći regionalni sukob izazvan izraelskim ratom u Gazi. Očevici su potvrdili eksplozije širom zemlje, rekavši da su mete bili vojna baza blizu aerodroma u Saani, vojni položaj kod zračne luke u Taizu, mornarička baza u Hodeidahu i položaji hutijevaca u pokrajini Hajjah.

“Ovi ciljani napadi su jasna poruka da SAD i partneri neće tolerirati napade na naše ljude i dopustiti neprijateljskim snagama da ugrožavaju slobodu plovidbe”, izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

Hutijevci, koje podržava Iran, objavili su da su petorica boraca poginula u ukupno 73 zračna udara te obećali da će se osvetiti i nastaviti napade na brodove u znak potpore Palestincima u borbi protiv Izraela.

Američki dužnosnik je rekao da je desetak ciljeva gađano u napadima koji nisu bili samo simbolički, nego im je cilj oslabiti vojne sposobnosti hutijevaca. “Gađali smo vrlo specifične mete na vrlo specifičnim lokacijama s preciznim oružjem”, izjavio je dužnosnik. Britansko ministarstvo obrane je priopćilo da prvi podaci govore da je “zadan udarac sposobnosti hutijevaca da napadaju trgovačke brodove” i da se zasad ne planiraju nove akcije.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE!

(index.hr)