Home Magazin Zanimljivosti Ovo su 3 strašno ozbiljna razloga zbog kojih ne trebate koristiti svoj...

Ovo su 3 strašno ozbiljna razloga zbog kojih ne trebate koristiti svoj telefon tokom noći!!!

Priznat ćete, većina nas koristi neke aplikacije ili piše poruke na svom pametnom telefonu prije odlaska na spavanje. Međutim, naučnici su ispitali učinke telefona na nas i njihovi nalazi nisu ni malo dobri…

Naučnici su otkrili da su mobilni telefoni vezani za sljedeća tri zdravstvena problema:

Povećan rizik od raka

Pojačano svjetlo na mobitelu noću dovodi do poremećenog sna, povećava rizik od raka a posebno raka grudi i prostate.

Melatonin je antioksidans i naše oružje protiv raka, ali je potisnut od strane “plavog svjetla” na mobitelu. U slučaju da se to dogodi jednom, neće biti velikih zdravstvenih problema, ali ako se mobitel stalno koristi prije spavanja, uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Gubitak sna

“Plavo svjetlo” na mobitelu remeti proizvodnju melatonina, kao što smo već naveli, a ovaj hormon reguliše i ciklus spavanja. Ako tijelu nedostaje sna, onda je ciklus poremećen i to će dovesti do zdravstvenih problema kao što su:

  • Debljanje
  • Depresija
  • Kardiovaskularni problemi
  • Slabije pamćenje
  • Starenje kože

Oštećenje očiju

Izloženost “plavom svjetlu” na mobitelu noću dovodi do oštećenja mrežnice i makularne degeneracije, odnosno gubitka centralnog vida, kao i katarakte.

Poznat je primjer jedne 35-godišnje pacijentice koja je zbog korištenja mobitela prije spavanja imala kataraktu kao kod nekog 75-godišnjaka.

Nakon čitanja ovog, nadamo se da ste barem malo shvatili kolika je opasnost korištenja mobitela prije spavanja i da u budućnosti ćete to smanjiti na minimum.

Izvor: megagiga.info