Home Vijesti Svijet Opsadno stanje u Ekvadoru, bande otimaju i ubijaju ljude: ‘Htjeli ste rat,...

Opsadno stanje u Ekvadoru, bande otimaju i ubijaju ljude: ‘Htjeli ste rat, dobili ste ga’

Nakon upada u televizijski studio tijekom emitiranja uživo, predsjednik Daniel Noboa potpisao je hitnu uredbu kojom se proglašava unutarnji oružani sukob.

Tijekom jučerašnjeg programa uživo u Ekvadoru, teško naoružani gangsteri upali su u studio velike televizijske postaje. Istovremeno, kriminalne skupine pokrenule su niz naizgled koordiniranih napada diljem južnoameričke zemlje. Maskirani kriminalci su, noseći sa sobom pištolje, mitraljeze i dinamit, upali u sjedište postaje TC Televisión u najvećem gradu Ekvadora, Guayaquilu, oko 14 sati po lokalnom vremenu.

Zauzimanje TC-ovog studija u Guayaquilu emitirano je uživo oko 20 minuta, dok su se ljudi odjeveni u crno koji su nosili fantomke i razno oružje natjerali zaposlenike da legnu na pod. U prijenosu uživo čuli su se pucnji i povici, a neki od napadača pokazivali su prema kameri. Moglo se čuti kako netko viče “nema policije”.

Novine El Universo pišu da su uspaničeni novinari i snimatelji slali brojne poruke s molbama za pomoć dok su gangsteri divljali zgradom.
– Žele pobiti mnoge od nas. Pomozite nam – glasila je jedna poruka.

Ekvadorska policija objavila je na društvenim mrežama da su specijalce rasporedili na mjesto zločina ‘kako bi riješili hitnu situaciju’. Naknadno je policija na X-u objavila da su djelatnike televizije TC evakuirali iz studija.

Policija Ekvadora kasnije je također objavila da su uhitili sve naoružane muškarce, a svo osoblje i taoci su preživjeli. Pronašli su najmanje četiri komada vatrenog oružja, dvije granate i ‘eksplozivni materijal’, a uhitili su 13 ljudi, izvijestio je César Zapata, glavni zapovjednik nacionalne policije.
– Počinitelji će biti izvedeni pred lice pravde zbog svojih terorističkih djela- dodao je.

Ostale video klipove i više informacija pogledajtena 24sata.hr