Home Vijesti Regija Njemačka je posijala zaprepaštenje i nervozu diljem Europe. Za to ima jako...

Njemačka je posijala zaprepaštenje i nervozu diljem Europe. Za to ima jako dobar razlog…

Mnogi u Europi su zaprepašteni kontradiktornim stavovima kancelara Olafa Scholza o Ukrajini, no postoji dobar razlog za njegove poteze, piše Politico.

Scholz je zbunio svoje europske saveznike kad je Kijevu odbio poslati krstareće projektile i kao razlog naveo rizik od ruske odmazde, iako je sâm kritizirao saveznike što Ukrajini nisu isporučili više oružja.

Ljutita reakcija zbog Scholzove nekoherentnosti posebno je izražena posljednjih dana, u vrijeme dok europski saveznici pokušavaju pretočiti u stvarnost deklarativnu spremnost da se pomogne Ukrajini.

‘Europa je suočena s trenutkom kada će se morati prestati ponašati kao kukavica‘, rekao je ovaj tjedan francuski predsjednik Emmanuel Macron, pritom, čini se, misleći na Scholza.

‘Scholzovo ponašanje pokazalo je da je, što se tiče sigurnosti Europe, on pogrešan čovjek na pogrešnom poslu u pogrešno vrijeme‘, rekao je prošli tjedan bivši ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva, Ben Wallace.

Ali ono što bi moglo izgledati kao Scholzova nekoherentnost zapravo je promišljena strategija.

‘Rusija ne smije pobijediti i Ukrajina ne smije izgubiti‘

Otkako je Scholz shvatio da se Ukrajina sposobna obraniti od Rusije, njegova je strategija bila djelovati u tandemu s Washingtonom u opskrbi Ukrajine s dovoljno oružja i opreme da preživi, uključujući protuzračne projektile i tenkove, dok je uskratio oružje potrebno za pobjedu.

Ovaj pristup nije skrivao. Do danas je Scholz, koji pripada njemačkoj Socijaldemokratskoj stranci (SPD), odbijao reći da želi da Ukrajina dobije rat, rekavši samo da ‘Rusija ne smije pobijediti i Ukrajina ne smije izgubiti‘.

To se može činiti kao semantika, ali bi mnogim Ukrajince puno značilo čuti kako im čelnik jedne europske političke i ekonomske sile želi pobjedu. To bi im pružilo važan psihološki poticaj, a istovremeno bi poslalo jasnu poruku Moskvi o predanosti Berlina.

Međutim, razlog zašto Scholz odbija reći da želi pobjedu Ukrajine je isti razlog zašto im ne želi poslati opremu potrebnu za postizanje tog cilja: duboko ukorijenjeni strah od Rusije.

Ostatak pročitajte klikom OVDJE!