Home Magazin Zanimljivosti Neobično pitanje iz matematike zbunilo gledatelje kviza ‘Potjera’: Koji je vaš odgovor?

Neobično pitanje iz matematike zbunilo gledatelje kviza ‘Potjera’: Koji je vaš odgovor?

Potjera sa svojim brzim tempom postavljanja pitanja predstavlja najveći izazov za kvizaše. Ne samo da treba složiti jasna pitanja iz ranga srednje teških upita s  Mlijunaša, potrebno je biti i precizan.

Jedan takav neprecizni previd dogodio se na posljednjoj emisiji popularne Potjere. U trenutku kada je Mladen Vukorepa hvatao natjecatelje preko svojih 120 sekundi vremena, Joško Lokas je postavio sljedeće pitanje:

“Koliko iznosi aritmetička sredina svih prirodnih brojeva od -100 do 100?” na što je Vukorepa ekspresno odgovorio “nula”. Voditelj je javio kako je odgovor tačan i nastavio dalje, no korisnici Reddita i oni malo vještiji s matematikom su ubrzo uočili veliki problem, piše Direktno.

Kako je napisao jedan korisnik, u teoriji je odgovor tačan ali je problem u riječi “prirodni”. Negativni brojevi to nisu. tako da se ovdje zapravo traži aritmetička sredina brojeva od 1 do 100, a ona iznosi50.5. Ako pridodamo i nulu, odgovor je 50.

Naime, pitanje je moglo biti problematično i da su iz formulacije izbacili negativne brojeve i zatražili aritmetičku sredinu između 0 i 100. Prema komentaru drugog anonimnog matematičara, prema nekim novim teorijama, i nula je prirodan broj.

Drugi je pak precizirao definiciju. “Ako se govori o algebri ili analizi onda 0 nije prirodan broj, a u teoriji skupova i teoriji brojeva 0 ulazi u skup N”, zaključio je.

Pogledajte kako je to izgledalo na linku OVDJE.