Home Magazin Zanimljivosti Monstrum kojeg ne želite sresti na plaži: Šokirat ćete se kada shvatite...

Monstrum kojeg ne želite sresti na plaži: Šokirat ćete se kada shvatite što može ova životinja (VIDEO)

Ovi rakovi su noćne životinje i provode većinu dana sakriveni u rupama u tlu ili u granju drveća.

Mnogi su se na plažama susretali s običnim, malim rakovima, ali ni u njihovom prisustvu često nam nije svejedno. Nikada ne znate hoće li vas malo uštipnuti i koliko će to boljeti, ali ovakvog monstruma sigurno ne biste voljeli vidjeti dok se odmarate na suncu i čekate novi ukupanac.

Kokosov rak (Birgus latro, Coconut crab) je velika vrsta rakova koju se može pronaći u tropskim područjima Indijskog i Tihog oceana, uključujući i neka područja jugoistočne Azije i otoke Pacifika poput Kokosa i Kiribatija. Kokosov rak je najveća kopnena vrsta rakova na svijetu i može narasti do duljine od gotovo jednog metra i težine od oko 4 kilograma.

Zastrašujuće jak stisak

Kokosov rak dobio je ime po svojoj navici da otvara tvrde kore kokosa kako bi došao do unutrašnjosti i jeo slatki sadržaj. Osim kokosa, kokosov rak se hrani i drugim plodovima, mesom, ribom, jajima ptica i čak i ostacima mrtvih životinja.

Ovi rakovi su noćne životinje i provode većinu dana sakriveni u rupama u tlu ili u granju drveća. Kokosov rak ima izrazito jako kliješta kojima može lako slomiti tvrde ljuske orašastih plodova i čak kokosove ljuske. Kliješta su također opasna za ljude i mogu uzrokovati bolne ozljede.

Usprkos snazi, oni su ugroženi

Unatoč tome što su kokosovi rakovi veliki i snažni, oni su ugrožena vrsta zbog lova i uništavanja njihova prirodnog staništa. Kokosovi rakovi su također ugroženi zbog visoke cijene njihovih kliješta na crnom tržištu, koja se koriste u različitim kulturama za izradu nakita i drugih predmeta. Zbog toga se provode brojne mjere zaštite ove vrste, uključujući ograničenja na lov i trgovinu, te očuvanje njihovog staništa.(klik.hr)