Home Vijesti Regija Hrvatici u Srbiji prijete jer se protivi izgradnji pravoslavne crkve

Hrvatici u Srbiji prijete jer se protivi izgradnji pravoslavne crkve

Foto: N1

DEMOKRATSKI savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražili su danas zaštitu za novinarku Anu Lalić, kojoj se prijeti zbog stajališta o gradnji pravoslavne crkve u novosadskom naselju Liman.

Gradska vlast, koju vodi Srpska napredna stranka (SPS), najavila je gradnju crkve Srpske pravoslavne crkve u blizini popularnog gradskog kupališta na obali Dunava, pod imenom Štrand, čemu se protive mještani, stanovnici mjesne zajednice Liman, koje podržavaju i nevladine organizacije.

Predsjednica Neovisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i građanska aktivistica Ana Lalić tim je povodom izjavila da je upitno je li mjesto jednom sakralnom objektu na ulazu u kupalište.

“Urbanističko silovanje”

„Mislim da je u pitanju urbanističko silovanje Limana, politička osveta građanima ta četiri dijela Novog Sada gdje SNS nikada nije pobjeđivala“, izjavila je ona ranije za regionalne medije.

Nakon javnih istupa zaprimila je brojne prijetnje putem društvenih mreža, o čemu je javnost izvijestila kao sudionica tribine „Strani plaćenik, a domaći izdajnik“, koja je tijekom vikenda održana u Dubrovniku.

Navela je kako joj se prijeti da će „biti zaklana u Novome Sadu“, uz brojne psovke i šovinističke uvrede. DSHV je osudio napade na Anu Lalić i od policije zatražio njezinu zaštitu.

„Kada ste Hrvatica u Srbiji, koja slobodno iskazuje stavove u javnom prostoru, neminovno je da ćete prije ili kasnije biti ‘ustaškinja’, ‘katolički smrad’ te redovito trpjeti nacionalšovinističke verbalne napade i prijetnje smrću“, objavila je stranka u platformi „X“.

Tražimo stoga, dodaje DSHV, da policijske službe i tužiteljstvo vrlo ozbiljno i žurno uzmu u razmatranje pravosudnu i fizičku zaštitu Ane Lalić.

“Prijete da će me zaklati”

Uz druge vojvođanske nevladine organizacije reagirala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV),  koja je navela da su takve prijetnje „izravna posljedica kampanje mržnje koja se kreira iz naprednjačke kuhinje“, te da policija i tužiteljstvo moraju reagirati.

Oglasio se i NDNV, koji je upozorio javnost da je „u tijeku izazivanje namjernih tenzija u Novom Sadu, koje je inicirano od gradske vlasti pred održavanje lokalnih izbora u Novom Sadu“.

Kako dodaju u novinarskoj organizaciji, kao povod se koristi izgradnja crkve na Limanu „kako bi se građani koji su protiv izgradnje predstavili kao protivnici vjere, srpstva i pravoslavlja“.

NDNV smatra da su prijetnje upućene Ani Lalić posljedica tog opasnog narativa koji dolazi sa samog vrha lokalne vlasti i Srpske pravoslavne crkve.

(index.hr)