Home Vijesti Regija Civilna zaštita šalje poruke upozorenja: “Stižu snijeg, olujan vjetar, zapusi…”

Civilna zaštita šalje poruke upozorenja: “Stižu snijeg, olujan vjetar, zapusi…”

CIVILNA zaštita danas poslijepodne građanima više županija šalje poruke upozorenja o promjeni vremena koja slijedi.

Kako nam javljaju čitatelji s područja Rijeke, poruka im je došla danas oko 14 sati. “Oprez: u petak snijeg, olujan vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura”, stoji u upozorenju MUP-a. Poruke su došle i na engleskom te njemačkom jeziku.

“U petak od ranog jutra u Primorsko-goranskoj, zapadnom i jugozapadnom dijelu Karlovačke i Ličko-senjskoj županiji snijeg, olujan vjetar, mećava, zapusi, u višim predjelima snježni pokrivač veći od 30 cm. Duž obale ujutro naglo će zapuhati orkanska bura. Opasni uvjeti u prometu”, stoji u obavijesti.

DHMZ najavio naglu promjenu vremena

Za danas je najavljeno neuobičajeno toplo vrijeme s temperaturama između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva. No, onda stiže promjena koja donosi naglo zahlađenje. Nova promjena vremena započela je padom prizemnog tlaka zraka. Na svim postajama DHMZ-a bilježi se postupan pad koji će se nastaviti do danas poslijepodne, objavio je DHMZ u posebnom priopćenju.

Duboka ciklona s Atlantskog oceana premještat će se narednih dana preko zapadne Europe k srednjoj i istočnoj, a na svojoj južnoj strani povlačiti topli zrak s juga prema alpskom i dinarskom području, što će dodatno podržavati razmjerno jaka zapadna i jugozapadna visinska zračna struja.

Iznadprosječno toplo pa pad temperature

Sa sjevera će se spuštati hladan zrak na stražnjoj strani spomenute ciklone. Hladna fronta prelazit će preko našeg područja u prvom dijelu petka uz osjetan pad temperature zraka i naglu promjenu smjera vjetra, stvarajući plitku ciklonu u zavjetrini Alpa, koja će se u južnom Jadranu zadržati do subote, podržavajući velike razlike u tlaku zraka duž obale i osobito između obale i unutrašnjosti.

Današnja južina, uz jak i ponegdje na udare olujan jugozapadnjak i jugo, nastavit će se osobito sutra, 18. siječnja i donosit će vrlo topao i vlažan zrak iz zapadnog Sredozemlja. Temperatura će danas biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje.

U većini zemlje već od jutra bit će 10°C i više, poslijepodne između 12°C i 17°C. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od danas poslijepodne do sutra ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10°C pa i za 15°C, moguće ponegdje i više.

Snijeg i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije

S padom temperature kiša će sutra u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg, kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača.

Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istovremeno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu, pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu.

Zbog svega navedenog treba računati na različita ograničenja, moguće i prekide u prometu, pa stoga pratite prognoze i upozorenja na meteo.hr. Za vikend uglavnom sunčanije, u nedjelju i smirivanje vjetra te osobito ujutro na kopnu još hladnije, primjereno dobu godine.

(index.hr)