Home Vijesti Crna hronika Za njega nije bilo mjesta u domu: Preminuo dječačić koji je gotovo...

Za njega nije bilo mjesta u domu: Preminuo dječačić koji je gotovo dvije godine čekao da ga oduzmu roditeljima

Sredinom decembra prošle godine u bolnici “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu preminulo je dijete u dobi od 20 mjeseci koje je, prema procjeni struke, odmah nakon rođenja trebalo biti oduzeto roditeljima, no sistem socijalne zaštite tokom protekle gotovo dvije godine nije mu uspio pronaći mjesto u prepunim domovima i udomiteljskim porodicama.

Postupak oduzimanja prava roditeljima da žive s djetetom pokrenut je na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu još u aprilu 2022., netom nakon što se dijete rodilo, no još uvijek nije okončan jer stručni tim nekadašnjeg centra za socijalnu skrb Slavonski Brod ne može sudu dostaviti ključan podatak – gdje će dijete nastaviti živjeti nakon što se oduzme roditeljima. Tu informaciju sudska odluka obavezno mora sadržavati.

Zahtjevi za smještaj, poslani u proteklom periodu na niz ustanova, porodičnih domova i timova za udomiteljstvo, stručnom timu slavonskobrodske socijalne službe redom se i dalje vraćaju s odbijenicama: “Puni smo, ne možemo osigurati zaštitu za još djece”.

Pomoć nadležnog Ministarstva socijalne politike stručnjaci iz Slavonskog Broda zatražili su još u julu 2022. godine. Braća preminulog K.N. u dobi od tri i četiri godine, za koju je socijalna služba također u istom postupku tražila izdvajanje iz porodice, još uvijek žive s roditeljima.

Riječ je o porodici koja živi u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a roditelji, prema procjeni struke, ni uz stručnu pomoć ne mogu adekvatno brinuti o njima, prije svega zbog intelektualnih teškoća s kojima se nose oba roditelja (majci je utvrđena lakša do umjerena mentalna retardacija).

O cijelom je slučaju obaviještena i policija, koja nas je izvijestila da je provela kriminalističko istraživanje koje nije utvrdilo elemente kaznenog djela te su poslali izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Tragova nasilja na djetetu nije bilo, a koji je uzrok djetetove smrti iz bolnice nisu poznati Jutarnjem: odgovorili su kako će nas o tome izvijestiti u što kraćem roku, čim naprave analizu “složene medicinske dokumentacije”.

Iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) i nadležnog Ministarstva socijalne politike, čiji ministar Marin Piletić mjesecima tvrdi da Hrvatska nema nikakvih osobitih problema sa smještajem djece te da su besmislice podaci koje iznose stručni radnici o 500 djece kojoj ovaj čas treba smještaj, očitovali su se na slučaj šturo, bez ikakvog preuzimanja odgovornosti. Tvrde kako su od policije dobili obavijest da je dijete umrlo zbog iznenadnog zastoja rada srca, odnosno da je uzrok tzv. smrt u kolijevci.

Riječ je o sindromu iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) koji je, po definiciji, neobjašnjiva smrt, koja nastupa obično tokom sna kod zdrave djece mlađe od godinu dana, a 90 posto ovakvih smrti bilježi se kod djece između dva i četiri mjeseca života. Dijete K. N. je imalo u trenutku smrti gotovo dvije godine, stiglo je u bolnicu iz 40 minuta udaljenog mjesta te je u bolnici, prema riječima svjedoka, oživljavano 45 minuta.

“U konačnici je potpuno nevažno od čega je dijete umrlo. Ostaje činjenica da je cijeli svoj kratki život provelo u uvjetima i u porodici za koju je struka i prije njegova rođenja nedvojbeno utvrdila da je za dijete visokougrožavajuća”, kažu u inicijativi #odšutnjedopromjene. Inicijativa okuplja gotovo 600 stručnih radnika u sistemu socijalne zaštite, a oformljena je upravo zbog ogromnog stresa i straha s kojim se suočavaju stručni radnici zbog dramatičnog manjka smještajnih kapaciteta.

“Porodica je i dalje u tretmanu Područnog ureda Slavonski Brod u odnosu na koju se poduzimaju mjere porodične-pravne zaštite sukladno Obiteljskom zakonu i ostalim podzakonskim aktima. Sukladno uputi Ministarstva, domovi socijalne skrbi obvezni su izvršiti prihvat mlt. djece u slučaju izricanja žurne mjere izdvajanja i smještaja djeteta izvan porodice. S obzirom na to da je nadležni područni ured procijenio da nema elemenata za žurno izdvajanje mlt. djece iz porodice, na sudu se vodio redovni postupak oduzimanja prava na stanovanje i povjeravanje svakodnevne skrbi o djetetu, što je mjera porodične-pravne zaštite o kojoj odlučuje sud. Radi zaštite prava na privatnost korisnika i mlt. djece te tajnost i zaštitu osobnih podataka, nismo u mogućnosti pružiti više informacija o postupanju u konkretnoj porodici”, glasi odgovor koji je u ime Ministarstva i Zavoda dostavila središnja služba Hrvatskog zavoda za socijalni rad, institucije kojoj je na čelu Tatjana Štritof.

N1