Home Vijesti Crna hronika Učenice optužile nastavnika da ih dira, i dalje radi. “Uvlačio joj je...

Učenice optužile nastavnika da ih dira, i dalje radi. “Uvlačio joj je ruke u grudi”

MAJKA učenice iz osnovne škole u Dalmaciji Prosvjetnoj inspekciji poslala je prijavu u kojoj navodi da je njezinu kćer i njene prijateljice iz razreda uznemiravao profesor.

Majka je poslala podnesak 8. studenoga 2023. inspekciji Ministarstva obrazovanja, koja ga je proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu (ODO) i o tome obavijestila podnositeljicu 29. studenoga.

“Dostavljamo Vam u nadležnost podnesak u kojem se podnositelj pritužuje na počinjenje kaznenih djela – spolno uznemiravanje učenika, zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava i drugo”, navodi Prosvjetna inspekcija u dopisu ODO-u, upućenom 8. studenoga, koja je o tome obavijestila i majku učenice, piše Slobodna Dalmacija. Prijavu je uz nju podnio još jedan roditelj učenice iz istog razreda.

Za spomenuta kaznena djela je, prema zakonu, predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina. Majci to nije prva prijava prema predmetnom nastavniku, stoji u prijavi.

“Kći je došla uplakana, profesor se naslanjao na nju. Njezinoj prijateljici je uvlačio ruke u grudi”

“U prvim tjednima škole je kći došla kući uplakana, čitava se tresla od straha i rekla da, zajedno sa svoje dvije prijateljice, sjedi u zadnjim klupama u učionici na nastavnom satu. Nastavnik tijekom održavanja nastave prilazi njima u zadnjim klupama te im se približava, dira ih po tijelu te se svojim tijelom naslanja na njih.

Približi joj se s leđa dok sjedi u školskoj klupi i nasloni se svojim prsima na njezina leđa pa je počinje maziti. Njezinoj prijateljici uvlači ruke u grudi, a drugu uznemirava tako što ju grli i štipa po tijelu”, naveli su roditelji dviju učenica u svojoj prijavi.

Poslan na bolovanje pa sad vraćen na posao, samo ne predaje tom razredu

Prije podnošenje prijava, majka učenice se sastala s ravnateljem 16. listopada. Roditelji druge učenice podnijeli su u školi prijavu 29. listopada zbog “neprimjerenog ponašanja” i “seksualnog uznemiravanja”. Škola je zatim podnijela prijavu policiji gdje su roditelji dali detaljan iskaz.

U dopisu roditelja dviju učenica navodi se i da je nastavnik poslan na bolovanje 4. studenoga prošle godine. Nakon zimskih praznika vraćen je na posao, no više ne predaje razredu u kojem su učenice čiji su roditelji podnijeli prijavu, kažu roditelji.

Majka u zajedničkoj prijavi kaže i da je došla do saznanja da se to događa već dugi niz godina te da su neki roditelji dolazili u školu i prijavljivali takve događaje ravnatelju, ali se po tom pitanju nije ništa učinilo.

Kći prebačena iz zadnje u prvu klupu u učionici

Nakon sastanka s ravnateljem njezina je kći prebačena iz zadnje u prvu klupu u učionici, što je kod nje izazvalo strah, ističe se u prijavi. Djeca kolega nastavnika prošla su isto, pišu roditelji.

Prosvjetna inspekcija je istog dana proslijedila podnesak ODO-u te obavijestila majku o tome dvadesetak dana poslije. Nakon sastanaka majke i ravnatelja održanih 16. i 25. listopada, protiv majke je 26. listopada pred ODO-om podignuta kaznena prijava zbog prijetnji.

Ravnatelj majku prijavio za prijetnje

U toj prijavi naglašava se kako se majka sumnjiči da je na sastancima s ravnateljem govorila kako “neće dočekati Božić” zbog čega je čelnik obrazovne institucije u Imotskoj krajini, kako se navodi, podigao kaznenu prijavu “strahujući za život i zdravlje”.

“Smatram kako su me time htjeli odgovoriti od toga da prijavim događaje Prosvjetnoj inspekciji”, rekla je majka učenice za Slobodnu.

Ravnatelj škole novinarima je odgovorio kako “zbog osjetljivosti situacije nisu u poziciji iznositi informacije” o cjelokupnom slučaju.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su Slobodnoj odgovorili kako informacije o slučaju mogu dostaviti isključivo nadležnim institucijama, dok “osobne podatke o kaznenom i prekršajnom postupku” ne mogu dati zbog odredaba Zakona o zaštiti osobnih podataka. Tužiteljstvo još nije odgovorilo na pitanja o slučaju.

(index.hr)