Home Vijesti Crna hronika Stanovnici kvarta u Zagrebu bijesni. “Događa se svake noći, a nema nijedne...

Stanovnici kvarta u Zagrebu bijesni. “Događa se svake noći, a nema nijedne patrole”

BUČNI motociklisti i divljanje u noćnim satima postali su dio života stanovnika zagrebačkog naselja Prečko. Od buke ne mogu spavati, a ne pomaže ni to što su im prozori stalno zatvoreni. Stanari su očajni. Nadležne mole za pomoć, javlja Dnevnik Nove TV, koja je i snimila dio onoga što se događa na cesti.

Ljubljanska avenija kod Prečkog, kažu stanovnici, u noćnim satima pretvara se u trkalište.

“Urbani teror”

“U večernjim satima, između 9 i 3 ujutro, na ovoj dionici se događaju veliki propusti i motori i automobili voze se nenormalnim brzinama. Nisu baš tehnički ispravni jer imaju te jako bučne auspuhe, imamo utrke skoro svaku večer. Vikendom i blagdanima je najgore”, rekla je Irena Jeričević.

Stanovnici tog dijela Zagreba ističu da je riječ o urbanom teroru.

“Dođe tu na semafor, onda ne zna što bi s onim motorom i onda turira. Ne misli da su tu zgrade i da ljudi spavaju, a to se obično događa po noći. Turiraju, može tamo opaliti koliko hoće jer policije nema”, ispričao je Stjepan Ferjanić.

Sve su, kažu, učestalo prijavljivali.

“Molili smo policiju i nadamo se da će izići jedan dan. Navečer nije bila nijedna patrola. Preko dana smo ih vidjeli, ali u večernjim satima to je nesnosno”, istaknula je Jeričević.

Policija: Postupamo, ali zateknemo li svaku večer onoga za koga je dojavljeno? Vrlo vjerojatno ne

“Po svakoj od tih dojava se postupi. Zateknemo li mi konkretno svaku večer onoga za kojega je dojavljeno, vrlo vjerojatno ne, ali mogu sigurno reći da se po tome radi, po tome se postupa. Konkretno smo na toj ulici u svibnju imali ciljani nadzor brzine kretanja motocikla”, rekao je za Novu TV Josip Džaja iz prometne policije.

Problem buke su netestirani ispušni sustavi koji se prije tehničkog pregleda zamjenjuju originalnim, a nakon tehničkog vraćaju se bučni. Policija je svjesna problema.

“Mi ih upućujemo na izvanredni tehnički pregled. Isto tako, policija ima uređaje za mjerenje razine decibela, gdje se vidi je li osoba u prekršaju ili nije”, objasnio je Džaja.

Kako spriječiti divljanje

Gradske prometnice iznimno su opasne za brzu vožnju. Stupovi, ograde, rubnjaci – sve je to pri padu smrtonosno.

“Tu možemo problem riješiti strogim kaznama, izvjesnim kažnjavanjem, ali ja bih naglasio da je tu puno efikasnija mjera edukacije. Znači, sve sudionike u prometu, a tako i motocikliste, trebalo bi educirati koliko to sve skupa može biti opasno”, objasnio je za Dnevnik Nove TV Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

Spomenimo i da je policija za kraj lipnja najavila da će pojačano kontrolirati motocikliste i njihovo kršenje propisa.

(index.hr)