Home Vijesti BiH Seizmolog o potresima na jugu: Već duže imamo veliku aktivnost, treba biti...

Seizmolog o potresima na jugu: Već duže imamo veliku aktivnost, treba biti na oprezu

Foto: Hina, EMSC

U RANIM jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru je pogodio potres magnitude 5.4 prema Richteru, a osjetio se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od Gacka, 28 kilometara od Nikšića.

Procijenjena dubina je oko deset kilometara, a osjetio se u Dalmaciji, Hercegovini i Srbiji.

Nema informacija o šteti

Za sada nema informacija o ozlijeđenima niti o materijalnoj šteti.

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 14 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta od 3.4 stupnja prema Richteru s epicentrom nedaleko od prvog, na crnogorskoj strani granice.

Oba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko.

Osjetio se u Hrvatskoj

Potres se osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji.

Na društvenim mrežama oglasio se velik broj stanovnika Crne Gore, ali i Hrvatske koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je potres probudio.

“Osjetio se u Dubrovniku, dovoljno dugo da probudi svakoga”, “Užas, treslo u dva navrata”, “Dugo i jako, cijela soba se tresla”, “Dobro se osjetilo, treslo je sigurno 8-9 sekundi”, neki su od komentara.

“Velika aktivnost”

“5.4 je magnituda koja je bila izračunata rano jutros. Ovo nije prvi potres te serije, posljednjih tjedana na tom području je bila izražena seizmička aktivnost. Već duže, čak zadnjih tjedana je velika aktivnost na području južnog priobalja, kako ispod mora tako i na kopnenom dijelu. Većina ovih potresa dogodili su se na kopnu, ali govorimo o epicentralnom području koje se definitivno aktiviralo velikom jačinom, rekao je za Hrvatski radio Krešimir Kuk, seizmolog.

“Građani na jugu su trenutno u jednoj seriji potresa od kojih je današnji potres bio najjači. Treba biti na oprezu, pratiti što će se dalje događati, ali nadamo se da je ovo najjači potres ove serije”, rekao je Kuk.

(avaz.ba)