Home Vijesti Crna hronika Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke...

Samo majka zna što se dogodilo u 89 minuta od nestanka Danke do prijave: ‘Ni suzu nije pustila’

Majka Danke Ilić (2) tek je nakon sat i pol prijavila nestanak kćeri. Prije toga brisala je poruke i pozive. Opet je bila na saslušanju u policiji.

Na dan uoči nestanka i na dan nestanka Danke Ilić obrisano je mnogo poruka i poziva iz telefona majke. To su utvrdili inspektori za tehnološki kriminal. Poruke i pozivi mogu se obrisati iz telefona, ali ostaju u bazi. Majka je prije nestanka tri puta fotografirala djevojčicu iz različitih kutova, izjavio je to izvor iz srbijanske policije za tamošnje medije. Također navode kako majka prilikom ispitivanja nije pustila suzu već sve hladnokrvno podnosi.

I to je sada dio istrage misterioznih 89 minuta u kojima je nestala Danka Ilić (2) u prigradskom naselju Banjsko Polje, kraj grada Bora u Srbiji. Malena je nestala u utorak oko 13.45 sati, a potraga za njom traje već danima. Sektor za izvanredne situacije MUP-a Srbije uputio je u petak na teren dva posebna tima za spašavanje ponovno započinjući detaljnu potragu za dvogodišnjom djevojčicom, čiji je nestanak prijavljen u utorak, zbog čega je prvi put u Srbiji aktiviran međunarodni alarm “Amber Alert”. Specijalizirani timovi za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada sa psima tragačima započeli su ponovno detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala djevojčica. Istražitelji moraju utvrditi što se točno dogodilo od trenutka nestanke Danke do trenutka kad je njena majka nazvala policiju. Taj period trajao je otprilike 89 minuta.

U tom periodu postoje mnoge nejasnoće i nelogičnosti, posebice u izjavama majke Ivane, koja je posljednja imala kontakt s Dankom. Prema njenom prethodnom iskazu, ona je u utorak s Dankom i trogodišnjim sinom došla u Banjsko Polje, u staru roditeljsku kuću. Dalje je navela da je ona na trenutak ušla u kuću kako bi sinu dala vodu, dok je Danka ostala u dvorištu.

No pri dolasku policije vrata su bila zaključana. Prema njenim riječima, kad je izašla iz kuće, djevojčice nije bilo, pa je počela sama da je traži, a tek nakon sat i pol pozvala je supruga Dušana i policiju. Nije poznato ni zašto je majka Ivana, kad je došla u Banjsko Polje s djecom, automobil parkirala iza kuće, ako je bilo mjesta ispred, te se postavlja pitanje zašto je odvela djecu po kiši u napuštenu kuću.

Majka ne smije na poligraf

U nastavku istrage policija je, među ostalim, saslušala roditelje, srodnike i susjede u nastojanju da posloži što više kockica u mozaiku istrage.

Ukupno, više od 10 ljudi. Na poligrafu su, među njima bila i dva muškarca koja su bliska s majkom Ivanom Ilić. Dankina majka se viđala s obojicom, razmjenjivala brojne poruke i bila s njima u skoro pa svakodnevnom kontaktu. Obojica su bila na poligrafu i prošli su ga. Utvrđeno je da nemaju veze s nestankom male Danke, kao ni nikakva saznanja o djevojčici. Osim njih, saslušane su Ivanine prijateljice kao i bliža obitelj. Poligraf je prošao i Dankin otac, a majka zbog toga što je u petome mjesecu trudnoće ne smije na poligrafsko vještačenje.

– Poligraf nije sam po sebi štetan za ljudsko zdravlje, ali uzrokuje stres i nelagodu pa trudnice zbog toga ne smiju ići na takvo testiranje. Uz to, poremećena joj je fiziologija i nema normalne fiziološke reakcije- objašnjava nam dugogodišnji kriminalist protokole testiranja.

– Prije poligrafskog ispitivanja ispitanici ne smiju uzeti lijekove, alkohol niti bilo koje druge psihoaktivne tvari. Ako se osoba nalazi pod terapijom, onda se to mora uzeti u obzir prilikom analize. Poligrafom se mjeri trbušno i plućno disanje, krvni tlak i puls, mjeri se njegov porast i pad. Posebnim senzorima mjeri se znojenje odnosno reakcija kože. Mjeri se i protok krvi, pletizmografom koji radi na principu prozirnosti kože. I stolac je sam po sebi senzoran pa se mjeri i pokret. Točnost poligrafskih ispitivanja kreće od 90 do 95 posto – dodaje naš sugovornik.

Lažne informacije

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu navečer je obustavilo pretragu terena, nakon 27 sati detaljne potrage, navodeći da svi dotadašnji rezultati i saznanja ukazuju da se djevojčica ne nalazi na pretraženom području površine od oko 10 četvornih kilometara. U potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, uključujući i Žandarmeriju sa psima tragačima. Angažirani su helikopteri, dronovi s termovizijskim kamerama, Gorska služba spašavanja, lovci, vatrogasci i volonteri, a pomoć su ponudile i kolege iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

U međuvremenu, policija je u četvrtak uhitila troje ljudi iz BiH koji su na TikToku napravili snimku kao da je nestala djevojčica kod njih. Tražili su 50.000 KM za informacije o Danki.

– Zabrinuti smo, mala je! Stalno gledamo TV i čitamo vijesti. Svaki put se nadamo da ćemo čuti da je pronađena, ali ništa. Miloš i Ivana su dobri roditelji često su šetali s djecom – rekli su susjedi obitelji Ilić za Blic.

(24sata.hr)