Home Vijesti Crna hronika Preminuo “čovjek u željeznim plućima”: Paul Alexander je 70 godina živio u...

Preminuo “čovjek u željeznim plućima”: Paul Alexander je 70 godina živio u mašini (VIDEO)

Paul Alexander je dobio virusnu bolest zbog koje je ostao paraliziran u ljeto 1952. Hitno je prebačen u bolnicu, a kad se probudio bio je unutar metalnog cilindra u kojem će provesti ostatak života. 70 godina nakon je umro.

Muškarac koji je prije 70 godina preživio dječju paralizu i nakon toga bio prisljen živjeti u stroju zvanom željezna pluća, umro je u dobi od 78 godina.

Paul Alexander, nadaleko poznat kao “Polio Paul”, dobio je virusnu bolest u ljeto 1952. kada je imao šest godina te je ostao je paraliziran od vrata prema dolje. Hitno je prebačen u bolnicu u Teksasu i probudio se unutar metalnog cilindra u kojem će provesti ostatak života.

“Paul Alexander, Čovjek u željeznim plućima, preminuo je jučer. Nakon što je kao dijete preživio dječju paralizu, živio je više od 70 godina unutar željeznih pluća. U to vrijeme Paul je otišao na koledž, postao odvjetnik i pisac. Njegova priča putovala se naširoko i daleko, pozitivno utječući na ljude diljem svijeta. Paul je bio nevjerojatan uzor koji će se i dalje pamtiti”, napisao je organizator GoFundMe stranicChristopher Ulmer, a prenosi Sky News.

Ulmer je rekao da je upoznao i intervjuirao Alexandera 2022.

Alexanderov brat Philip je u izjavi koju je objavio Ulmer na web stranici rekao da je zahvalan svima koji su donirali akciji prikupljanja sredstava. “To mu je omogućilo da proživi posljednjih nekoliko godina bez stresa. Također će platiti njegov sprovod u ovom teškom trenutku. Potpuno je nevjerojatno čitati sve komentare i znati da je toliko ljudi inspirirao Paul. Tako sam zahvalan.”

S vrmmenom je Alexander, nakon što je sam sebe naučio disati, mogao je napustiti svoja željezna pluća. Koristio bi plastični štap i olovku pričvršćenu na njega kako bi kuckao po tipkovnici kako bi komunicirao s ljudima.

Njegovo se stanje navodno pogoršalo tijekom posljednjih godina, razvijajući upornu respiratornu infekciju i bolove u nogama svaki put kad bi se pomaknuo.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

N1