Home Scitech Nauka Pogledajte najveći primjerak najotrovnijeg pauka na svijetu: Završio u parku reptila

Pogledajte najveći primjerak najotrovnijeg pauka na svijetu: Završio u parku reptila

Najveći muški primjerak najotrovnijeg pauka na svijetu pronašao je novi dom u Australskom parku reptila, gdje će pomoći u spašavanju života nakon što je slučajno otkriven.

Nazvan Herkul

Smrtonosni pauk nazvan Herkul pronađen je na centralnoj obali, oko 80 kilometara sjeverno od Sidneja, saopćio je Australski park reptila.

Eksperti za pauke iz obližnjeg parka su ga pronašli i ubrzo shvatili da je to najveći muški primjerak koji je javnost imala prilike da vidi u Australiji.

Nadmašio rekord prethodnog

Pauk je dugačak 7,9 centimetara od noge do noge, nadmašivši prethodnog rekordera iz 2018., mužjaka levkaste mreže po imenu Kolos.

Sidnejski pauci (Atrax robustus), koji se smatraju najotrovnijim na svijetu, obično imaju dužinu od jedan do pet centimetara, pri čemu su ženke uglavnom veće od mužjaka, ali ne tako smrtonosne.

Uglavnom se nalaze u šumovitim predjelima i prigradskim baštama od Sidneja, najnaseljenijeg grada u Australiji, do priobalnog grada Njukasla na sjeveru i Plavih planina na zapadu, prenosi Glas Amerike.

Herkules će doprinijeti programu protiv otrova u parku reptila. Sigurno uhvaćeni pauci podvrgavaju se „muženju“ da bi se izvukao otrov, neophodan za proizvodnju antiotrova koji spašava živote.

Levkasta mreža

– Navikli smo da parku doniraju prilično velike paukove s levkastom mrežom, ali dobivanje ovako velikog mužjaka je kao da dobijete džekpot. Dok su ženke pauka u obliku levkaste mreže otrovne, mužjaci su se pokazali kao smrtonosniji – rekla je Ema Teni, zadužena za pauke u Australskom parku reptila.

Od početka programa 1981. godine u Australiji nije bilo smrtnih slučajeva od ujeda pauka.

Kišno, vlažno vrijeme duž istočne obale Australije u posljednje vrijeme osiguralo je idealne uvjete za napredovanje paukova s levkastim mrežama, piše Telegraf.

(avaz.ba)