Home Vijesti Crna hronika Otac i majka Koste K.: “Nismo krivi.” O krivnji se izjasnio i...

Otac i majka Koste K.: “Nismo krivi.” O krivnji se izjasnio i dvojac iz streljane

VLADIMIR i Miljana Kecmanović, majka i otac dječaka koji je 3. svibnja lani u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara ubio devetero djece i domara škole, negirali su danas krivicu na suđenju na Višem sudu u Beogradu, javljaju srpski mediji.

Krivicu su negirali i šef te djelatnik streljane u koju je otac vodio dječaka i, kako se sumnja, učio ga pucati.

Pročitana optužnica, javnost isključena sa suđenja

Sudac je danas usvojio prijedlog Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu da javnost isključi sa suđenja radi zaštite prava i interesa svih maloljetnih oštećenih u ovom postupku.

Suđenju u Palači pravde, po odluci Suda, osim obitelji ubijenih i ranjenih učenika, moći će nazočiti samo stručna javnost, ali uz obvezu da sve što čuju tijekom procesa čuvaju kao profesionalnu tajnu. U suprotnome, ako budu odavali ili komentirali detalje iz sudskog postupka, bit će kazneno procesuirani.

Odvjetnik Borivoje Borović, koji zastupa obitelj Kecmanović, tražio je da suđenje bude otvoreno za javnost i istaknuo da oni neće imati pitanja za djecu. Rekao je da je jako važno da rasprava bude otvorena za javnost jer je, kako tvrdi, viši javni tužitelj Nenad Stefanović otišao k ocu dječaka ubojice u posjet i rekao mu da potpiše sporazum o priznanju krivice, jer će mu u suprotnom optužiti ženu, a dijete poslati u udomiteljsku obitelj u Bosnu.

S njegovim su se ocjenama suglasili i odvjetnici drugooptuženih, vlasnika streljane i instruktora u tom klubu, u kojem je otac, kako se sumnja, dovodio dječaka i učio ga pucati.

Sud je zahtjev odvjetnika obitelji Kecmanović odbio te odlučio da suđenje bude zatvoreno za javnost.

Kako su odvjetnici potvrdili novinarima ispred suda, na današnjem suđenju je pročitana optužnica, a zatim su održana uvodna izlaganja obrane i tužiteljstva.

Optuženi su se kratko izjasnili o krivnji, a sutra će detaljno iznositi obranu.

Optuženi i vlasnik i djelatnik streljane. Za oca se traži 12 godina zatvora

Optužnicom Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, Miljanu Kecmanović na kaznu zatvora od dvije i pol godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba Partizan practical shooting Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir Kecmanović optužnicom se tereti za kazneno djelo Teška djela protiv opće sigurnosti, jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao za rukovanje zračnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što očigledno nije primjereno dječakovom uzrastu, kao i zato što oružje nije čuvao na siguran način, kako je to predviđeno zakonom.

Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dječaka zbog kaznenog djela Nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Osim oca Vladimira Kecmanovića i majke Miljane Kecmanović, optužen je i dvojac streljane u kojoj je otac, prema optužnici, učio pucati dječaka.

Zbog kaznenih djela davanja lažnog iskaza neposredno su optuženi predsjednik Streljačkog kluba Partizan practical shooting Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

(index.hr)