Home Vijesti Crna hronika Oštar zaokret SAD-a, ima novi veliki plan za Ukrajinu

Oštar zaokret SAD-a, ima novi veliki plan za Ukrajinu

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Joea Bidena sastavlja novu strategiju za Ukrajinu, koja će umanjiti naglasak na vraćanje teritorija koje je zauzela Rusija i umjesto toga se usredotočiti na pomoć Ukrajini u obrani od novih ruskih napredovanja, piše Washington Post.

Kako doznaje list, novi plan je oštra promjena u odnosu na prošlu godinu, kada su američke i savezničke vojske požurile s obukom ukrajinskih vojnika i slanjem sofisticirane opreme u Kijev u nadi da bi mogle brzo potisnuti ruske snage koje su okupirale istočnu i južnu Ukrajinu. Taj je napor propao, uglavnom na ruskim jako utvrđenim minskim poljima i rovovima na prvoj crti.

“Prilično je jasno da će im biti teško pokušati pokrenuti istu vrstu velikog pritiska na svim frontama kao što su pokušali učiniti prošle godine”, rekao je viši dužnosnik administracije. Ideja je sada pozicionirati Ukrajinu tako da zadrži svoju poziciju na bojnom polju i “usmjeriti ju na održiviji put kako bi bila mnogo jača do kraja 2024”, rekao je viši dužnosnik za WP.

Saveznici zabrinuti

Novom američkom planu pridružit će se 30 zemalja koje podupiru Ukrajinu. Svaka od njih priprema dokument u kojem navodi svoje obveze koje će izvršiti tijekom idućih 10 godina.

Britanija je prošli tjedan objavila svoj 10-godišnji sporazum s Ukrajinom, koji su potpisali premijer Rishi Sunak i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu. U njemu su navedeni “doprinosi pomorskoj sigurnosti, zračnoj i protuzračnoj obrani, topništvu i oklopu, kao i fiskalna podrška i pristup financijskom sektoru”.

Ali uspjeh strategije gotovo u potpunosti ovisi o Sjedinjenim Državama, daleko najvećem donatoru novca i opreme i koordinatoru multilateralnih napora. Administracija se nada da će ovog proljeća objaviti vlastitu desetogodišnju obvezu, koju sada sastavlja State Department uz blagoslov Bijele kuće – pod pretpostavkom da Kongres odobri zahtjev predsjednika Bidena za dodatno financiranje Ukrajine u iznosu od 61 milijarde dolara.

Cijelu vijesti pročitajte na INDEX-u!