Home Vijesti Crna hronika Nepalski “Dječak Buda” osuđen zbog silovanja djevojčice. Optužen i za nestanak ljudi

Nepalski “Dječak Buda” osuđen zbog silovanja djevojčice. Optužen i za nestanak ljudi

KONTROVERZNI nepalski duhovni vođa, za kojeg sljedbenici vjeruju da je reinkarnacija Bude, osuđen je za seksualno zlostavljanje djece, priopćile su lokalne vlasti. Ram Bahadur Bomjan (33), poznat kao Dječak Buda, počeo je prikupljati sljedbenike još u tinejdžerskoj dobi nakon što su se proširile glasine da može mjesecima nepomično meditirati bez vode, hrane ili sna.

“Okružni sud je u ponedjeljak proglasio Bomjana krivim za seksualno zlostavljanje djece”, rekao je Sikindar Kaapar, glasnogovornik suda u gradu Sarlahiju. Sud bi mu sljedećeg mjeseca trebao izreći presudu, piše AFP.

Niz skandala

Vlasti su 2020. izdale nalog za njegovo uhićenje zbog seksualnog zlostavljanja maloljetne djevojke, koja je navodno bila redovnica u njegovom ašramu na području Bare. Uhićen je u siječnju ove godine, nakon što se duže skrivao od vlasti.

Policija je nakon dojave pratila 33-godišnjaka do predgrađa Kathmandua i uhitila ga dok je pokušavao pobjeći. Službenici su u njegovom domu zaplijenili više od desetak mobilnih telefona, pet prijenosnih računala i tableta te više od 200.000 dolara u nepalskoj i stranoj valuti, prenosi CNN.

Protiv Dječaka Bude su 2010. godine podneseni deseci prijava za napad jer je navodno tukao žrtve koje su ga ometale pri meditaciji. 2018. ga je redovnica optužila da ju je silovao u ašramu dok je bila maloljetna. 2019. policija je pretresla njegov ašram prilikom istrage nestanka četvero njegovih sljedbenika. Istraga o tim slučajevima je još u tijeku.

Dječak Buda

Bomjan se 2005., u dobi od 15 godina, povukao u džunglu kako bi se 10 mjeseci posvetio molitvi, izvijestili su tada lokalni mediji. Njegovi sljedbenici su jednom prilikom naveli da u tom periodu nije jeo, pio vodu ni spavao.

Ove tvrdnje nisu nikad službeno potvrđene, no to nije spriječilo da se oko njega razvije svojevrstan kult, u kojem su ga sljedbenici doživljavali kao reinkarnaciju Siddharthe Gautame. Gautama je rođen u Nepalu prije oko 2500 godina, a kasnije je postao poznat kao Buda, što na sanskrtu znači “prosvijetljeni” ili “probuđeni”.

Tisuće ljudi iz cijele zemlje i susjedne Indije putovale su da ga vide dok je bio u džungli. Bomjan je počeo propovijedati oko dvije godine kasnije te je sa svojim sljedbenicima oko Nepala postavio mrežu ašrama posvećenih svom učenju.

(index.hr)