Home Vijesti Svijet Možda mu se čip pošemerio! Robot htio “dodirnuti” novinarku po stražnjici? Vlasnik:...

Možda mu se čip pošemerio! Robot htio “dodirnuti” novinarku po stražnjici? Vlasnik: ‘On sam donosi odluke’

Tvrtka za robotiku QSS, koja je razvila Mohammada, rekla je da se radi o ‘potpuno autonomnom robotu’ te da djeluje ‘neovisno bez izravne kontrole čovjeka’.

Robot umjetne inteligencije zaprepastio je javnost nakon što je, tijekom intervjua na tehnološkom festivalu u Saudijskoj Arabiji, izgledalo kao da dodiruje novinarku, piše NYP.

Video koji kuži društvenim mrežama prikazuje novinarku Rawya Kassem koja predstavlja robota po imenu Mohammad, nište ne bi bilo sporno da se u jednom trenutku nije činilo kako se stroj pomiče i dodiruje je po stražnjici.

Kassem, vidno iznenađena, brzo se udaljila od robota, ali ne prije nego što je podigla ruku i pokazala mu da stane.

Tvrtka za robotiku QSS, koja je razvila Mohammada, rekla je da se radi o ‘potpuno autonomnom robotu’ te da djeluje ‘neovisno bez izravne kontrole čovjeka.’

– Već smo obavili temeljitu analizu snimke i okolnosti incidenta i nije bilo odstupanja od očekivanog ponašanja Mohammada, međutim, poduzet ćemo dodatne mjere kako bismo spriječili da se itko približi Robotu unutar njegovih zona kretanja – rekli su proizvođači robota.

Robot Mohammad je dizajniran da pomogne u obavljanju zadataka u opasnim uvjetima i pomogne poboljšanju sigurnosti ljudi.

Mnogi korisnici društvenih mreža raspravljaju o incidentu, neki ga nazivaju ‘robot zavodnik’ dok drugi smatraju kako je htio pružiti ruku prilikom spomena njegovog imena.

(24sata.hr)