Home Vijesti BiH Javni obračun BiH heroine s ocem. Sve je počelo oko nastupa za...

Javni obračun BiH heroine s ocem. Sve je počelo oko nastupa za Srbiju

LANA PUDAR (18), plivački je fenomen iz Mostara, grada bez gradskog bazena. Dok je bila djevojčica, njezin otac Velibor, bivši golman Veleža, trenirao ju je tako da je plivala u plasteniku ispred kuće vezana konopcem.

U takvim uvjetima nastala je plivačica koja je prošle godine postala svjetska juniorska prvakinja, a ove je godine osvojila broncu na Svjetskom prvenstvu u disciplini 200 leptir. Lana Pudar je heroina Bosne i Hercegovine, a njezina domovina u nju polaže velike nade na skorim Olimpijskim igrama u Parizu.

No zadnjih dana javnost u toj zemlji zaokupljena je javnim obračunom nacionalne junakinje i njezinog oca. On je pokrenuo aferu otkrićem kako je njegovu kći, inače dijete Srbina iz BiH, Srbija pozvala da nastupa za tu zemlju.

“Moj otac i ja već skoro dvije godine nemamo kontakt i njegove izjave nemaju veze sa mnom”

Lana Pudar odgovorila je otvorenim pismom u kojem je otkrila šokantne detalje o odnosu s ocem: “Osjećam potrebu ovim putem reagirati na današnje medijske naslove i tekstove koji su se pojavili na gotovo svim medijima u našoj državi, a vezani su za javne istupe mojega oca Velibora Pudara na društvenim mrežama.

Odluka za koju ću državu nastupati nikada nije bila upitna i uvijek je bila i isključivo MOJA, a ne njegova ili bilo koga drugog. Ograđujem se od svih ranijih i eventualnih budućih javnih istupa Velibora Pudara koji uzimaju u kontekst mene, moju sportsku karijeru i privatni život mene i moje obitelji. Moj otac i ja već skoro dvije godine nemamo nikakav kontakt i sve njegove izjave nemaju apsolutno nikakve veze sa mnom.

Ovako nešto je najmanje potrebno u trenutku kada sam u završnim pripremama za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Međutim zbog velikog interesa javnosti, a prije svega zbog sebe i svega onoga što me čeka, osjećala sam potrebu ovako se javno oglasiti, razjasniti i staviti točku na sve gore navedeno.

Ovo je posljednji put da se javno oglašavam i govorim na ovu temu i molim vas da to poštujete. Hvala vam na razumijevanju i ogromnoj podršci koju imam i osjećam od svih dobronamjernih ljudi u našoj domovini i izvan nje!”

“Moram odgovoriti na priopćenje moje kćerke, Lane Pudar”

Slijedila je reakcija njenog oca: “Moram odgovoriti na priopćenje moje kćerke, Lane Pudar. Kao prvo, u mojoj objavi o Vanji Udovičiću na FB-u, nigdje nisam napisao da je neko drugi odlučivao za koga će Lana plivati, osim nje same, kao i još mnogo puta poslije, kada su mnoge zemlje zvale da pliva pod njihovom zastavom.

Od malih nogu je odlučila da će plivati samo za zemlju svojeg rođenja, zemlju svojeg porijekla i zemlju koju voli, za BiH. Ne znam tko je kako shvatio moju objavu koja je bila vrlo jasna.

Drugo, što se tiče kontakta između Lane i mene, istina je da se nismo vidjeli skoro dvije godine. Razlog je razvod braka između njezine majke i mene. Problemi u braku su nastali još 2011. godine, ali sam ostao s obitelji da bih djeci osigurao sve uvjete da odrastu bez ikakvih problema.

Sin Nemanja da završi fakultet, a Lana da se može baviti plivanjem. Radio sam 10 godina u Saudijskoj Arabiji, a majka je odgajala djecu. Probleme koje smo trebali riješiti Lanina majka i ja, ‘u četiri oka’, nikada nismo rješavali jer je njezina majka uvijek, kada bi se povela priča o tome, tražila zaštitu u maloljetnoj djeci i naravno da su joj bili privrženiji nego meni.

Toliko im je priča napričala da bi zaštitila sebe, a protiv mene, da je danas rezultat svega da naša djeca ne kontaktiraju nikoga od moje rodbine i prijatelja, pa ni mene. A ja znam da sam dao sve, i dušu, da bi oni bili danas ono što jesu, da mi je savjest čista i da hodam svukuda po svijetu uzdignute glave i gledam ljude u oči.

E sad, ne znam mogu li tako gledati i hodati pojedinci. Bez obzira na sve, uvijek sam tu za svoju djecu i znam, a znaju i pojedinci, koliko sam dobrih stvari napravio za njih u ove posljednje dvije godine. Iako su punoljetni, nadam se da će jednog dana ‘odrasti’ i početi razmišljati svojom glavom.

Ne želim više polemizirati niti pričati o ovim stvarima jer znam tko sam, što sam i kakav sam. Hvala novinarima što će prenijeti i ovu objavu kao što su do sada prenosili sve što bih objavio jer je ovo priopćenje za JAVNOST.”

(index.hr)