Home Vijesti BiH “Došao je ramazan, a mi nemamo plaće, kako to djeci objasniti”

“Došao je ramazan, a mi nemamo plaće, kako to djeci objasniti”

Rudari zeničkog jamskog pogona, “Raspotočje” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, ni danas nisu sišli u jamu kako bi obnovili proizvodnju – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata tih pogona Nedžad Duraković.

Rudari su obustavili rad u prvoj smjeni u srijedu, 6. marta u 7.00 sati, jer nisu dobili nijednu plaću u 2024. godini.

– Prvi je radni dan nakon vikenda pa nemamo nikakvih novih saznanja i informacija, niti je bilo promjena. Nadamo se da će tokom dana nešto biti riješeno, ali ljudi ne žele raditi dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Zahtjev je isplata minimalno plaće za januar – kazao je Duraković.

Rudari, napominje, svakodnevno dolaze na redovnu prozivku za početak svoje smjene, ali ne silaze u jamu.

Kao što je poznato, rudari Rudnika mrkog uglja Zenica ni jutros nisu sišli u pogon u Raspotočju, jer nisu dobili plaću.

Reporter “Avaza” je razgovarao s Alijom Selmanom, Edibom Dedićem i Nedžadom Durakovićem, predstavnicima Sindikata RMU Zenica.

– Ovdje je problem mnogo dublji. Želimo da neko izađe i da nam otvoreno kaže, ako je plan da se rudnik ugasi, da nam se to kaže – govori Selman.

Njegov kolega Edib Dedić kaže da je sutra prema rasporedu 1. smjena.

– Ja inače pripadam inspekciji, ja moram raditi. Plaću nisam dobio, topli obrok nisam dobio, ja moram doći. Zakon me veže da dođem na posao. A drugi zakon kaže da sam ja do 25. trebao da dobijem plaću. E sad kako ću doći, treba mi za gorivo i moram nešto jesti – pojašnjava Dedić.

Nedžad Duraković kaže da su se nadali rješenju problema.

– Makar u onom domenu plaće, da se riješi prije svetog mjeseca ramazana. To nama svima puno znači. Međutim, očito vladajućim ništa nije sveto, pa su po ko zna koji put rudare u Zenici ostavili na cjedilu. Moja djecu su još mala, pa ne pitaju o tome – kaže Duraković.

Kompletan razgovor sa zeničkim komoratima pogledajte u videoprilogu.

(avaz.ba)