Home Vijesti BiH Dodik na otvorenju Arnaudija džamije: Njeno rušenje je bilo greška i čin...

Dodik na otvorenju Arnaudija džamije: Njeno rušenje je bilo greška i čin bezumlja

Na otvorenju obnovljene Arnaudija džamije bio je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se obratio prisutnima i poželio sreću vjernicima da u miru koriste obnovljenu džamiju.

“Rušenje ove džamije bila je greška, bio je čin bezumlja”, tim riječima je Dodik započeo svoj govor, dodavši da se rušenjem “ne može zaustaviti ni narod ni vrijeme”.

Istaknuo je da obnavljanje Arnaudije 30 godina nakon rušenja upravo simbolizuje besmisao njenog rušenja.

“Zahvalan sam svima koji su pomogli, prije svega Turskoj koja je izdvojila najznačajniji dio novca i svima drugima koji su dali podršku izgradnji. Džamija svjedoči tome da na ovom prostoru može da živi mir. Svako ima pravo da bude svoj, može da bude drugačiji, pripadnik jednog, drugog, petog naroda, ali svi zajedno moramo da gradimo mir. Upravo ovdje želimo da pokažemo našu sposobnost te vrste”, kazao je on.

Vjernicima je čestitao Dan džamija, kao i otvaranje renovirane Arnaudije.

“Vama vjernicima, želim čestitati ovaj dan, Dan džamija, ali i ponovnu izgradnju ovog prelijepog objekta, koji živi ovdje kroz vijekove i svjedok je postojanja, radosti, ali i bezumlja koje je dovelo do njegovog rušenja. Želim da vjernici ovo koriste u najvećem miru i tišini i da ih niko ne dotiče i ne dira, to je ono što trebamo osigurati mi ovdje u RS-u, ali i širom regiona”, poručio je Dodik.

Dodao je da “političari uzavrelih strasti šalju razne poruke”, ali da “jedino što preostaje u našim životima je da mirno proživimo ovaj život, da svi imamo jednaka prava gdje god živjeli”.

Na kraju je kazao da će institucije RS-a biti tu da podrže sve buduće poslove i potrebe IZ u BiH.

Ovakav Dodikov govor se razlikuje od onoga što on uobičajeno govori, a što su i međunarodne instance označile kao unošenje nemira u Bosni i Hercegovini. Dodik svakodnevno negira genocid u Srebrenici, relativizije bošnjačke žrtve, hvali one koji su rušili džamije i činili zločine, no danas je povukao ručnu.

POGLEDAJ VIDEO!

(klix.ba)