Home Vijesti Crna hronika Detalji paklenog plana bivših supružnika: Ubili Tonya zbog 400.000 eura i zakopali...

Detalji paklenog plana bivših supružnika: Ubili Tonya zbog 400.000 eura i zakopali ga

Nestanak Tonyja Gerarda prijavljen je policiji 22. veljače 2022. • Za njegovo ubojstvo policija sumnijči dvoje starih znanaca Marinu Šnajder (61) i Nijemca Wernera Trautmanna (57).

Nevjerojatno, gotovo filmski zvuči priča o pozadini nestanka Dubrovčanina Tonyja Gerarda (58), koju je ovih dana raspetljala zagrebačka policija te uhitila dvoje svojih starih znanaca, Marinu Šnajder (61) i njezina bivšeg supruga, Nijemca Wernera Trautmanna (57) zbog sumnje da su ga ubili iz koristoljublja.

Sve se počelo raspetljavati prošloga tjedna nakon što je policija na području Svete Nedelje ekshumirala ljudske ostatke za koje su uvjereni da pripadaju Gerardu, čiji je nestanak prijavljen još 22. veljače 2022. godine. Pronađene kosti poslali su na Zavod za sudsku medicinu i obdukciju, gdje zasad nisu uspjeli utvrditi uzrok smrti, odnosno način na koji je ubijen. Izvjesno je da će se to pokušati utvrditi vještačenjem ostataka, a još se čeka i službena potvrda DNK analize da je doista riječ o nesretnom Dubrovčaninu. Kako smo doznali, policija je nastavila pretraživati okolno područje i u sljedećim danima, a za pomoć su se obratili i zagrebačkom HGSS-u, koji im je odobrio korištenje potražnog tima sa psom. Naknadno su pronašli još neke kosti za koje se utvrđuje pripadaju li istome muškarcu.

24sata

Kako piše Jutarnji list, policajci su navodno slijedili Trautmanna (57), koji je nervozno hodao s lopatom i nešto kopao oko Hoto vila u Svetoj Nedelji. Povod za ubojstvo, smatra policija, proizlazi iz pokušaja da se prikrije prijevara kojom su se Marina (ranije Vuković Trautmann) i Werner željeli domoći vrijednih Gerardovih nekretnina u staroj jezgri Dubrovnika. Konkretno, Marinu otprije sumnjiče da je između 15. prosinca 2021. i 14. siječnja 2022. godine izradila dvije posebne punomoći kojima je ovlaštena da u Gerardovo ime i za njega kao vlasnika zaključi kupoprodajni ugovor bez ikakvog ograničenja te ugovor o doživotnom uzdržavanju, zbog čega se protiv nje u Dubrovniku već vodi sudski postupak.

Sad, nakon pronalaska kostiju, vjeruju da je dvojac na neutvrđeni način ubio Gerarda kako bi prikrili nezakonitu prodaju njegove nekretnine i zadržali 400.000 eura, koje su tako dobili. Naime, nakon što je Marina pribavila krivotvorene punomoći i ugovor, nekretnine je prvo ponudila na prodaju Gradu Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koji su je odbili.

Kupce je uspjela pronaći u dvojici dubrovačkih poduzetnika, koji su joj, pisao je Dubrovački vjesnik, isplatili oko 400.000 eura. Nakon što danima nije uspio kontaktirati oca te ga nije pronašao na adresi u Vrbanićevoj u Zagrebu, sin Tonyja Gerarda 22. veljače policiji prijavljuje njegov nestanak. Kako je ispričao za Jutarnji list, zabrinuo se za oca jer ga je nazvao krajem veljače i rekao da je imao nesreću te ga molio da dođe u Hrvatsku, a kasnije mu je poslao crno-bijelu fotografiju na kojoj se vidi razrezani prst. Nakon prijave nestanka, smatraju istražitelji, dvojac je uhvatila panika te su ga između 22. veljače i 12. ožujka 2022. namamili u unajmljeni stan na svetonedeljskom području, gdje su ga ubili, a potom njegovo tijelo zakopali kako bi se riješili dokaza. Nakon prvog ispitivanja pred tužiteljem na kojemu su se oboje branili šutnjom, Marini i Werneru Županijski sud u Velikoj Gorici odredio je istražni zatvor. Oboje su zadržani zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, no Marini je istražni zatvor određen i kako ne bi ponovila kazneno djelo, dok je Werner zadržan i zbog opasnosti od bijega jer je njemački državljanin, koji ima regulirani boravak u Hrvatskoj.

Što se tiče postupka u Dubrovniku, on još traje i u njemu nije donesena nepravomoćna presuda, a na jednom od sljedećih ročišta iskaz je trebao dati upravo uhićeni Werner.

24sata

O bivšim supružnicima Trautmann pisalo se u više navrata, posljednji put prije desetak godina, kad im se na Županijskom sudu u Varaždinu, s još troje optuženika, sudilo zbog sumnje u malverzacije s kantama za smeće u Općini Perušić teške oko 40.000 eura. Još ranije, prije više od 15 godina, Trautmann je odgovorio na optužbe E. H., bivšeg partnera, odnosno direktora u njegovoj tvrtki, koji ga je javno prozvao da mu pokušava smjestiti povezanost s ubojstvima Ive Pukanića i Nike Franjića. Rekao je novinarki Večernjeg lista da je Trautmanna upoznao u zatvoru u Njemačkoj, gdje su zajedno izdržavali kaznu. Tvrdio je i kako su se, nakon izlaska iz zatvora, nekoliko puta našli, a zatim ga je Werner tražio da dođe u Samobor i bude mu zaštitar. Tvrdio je da je preuzeo Trautmannovu tvrtku na sebe jer mu je rekao da će tako dobiti državljanstvo, a kasnije je zbog tvrtke imao problema s Uskokom. Trautmann je, pak, ispričao da je E. H. kod njega vozio kamione i da je tvrtku prepisao na njega kako bi dobio radnu dozvolu. Tvrdio je i da mu je E. H., tjedan dana nakon ubojstva Pukanića, poslao prijeteći SMS i od njega tražio 30.000 eura. Zaprijetio mu je da će letjeti u zrak ako mu ne da novac, a to je Werner prijavio policiji.

(24sata.hr)